onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Nya villkor för regionens life science-konsulter

Neddragningarna hos främst AstraZeneca har tvingat konsultbolagen som är aktiva inom life science-sektorn att bredda verksamheten, visar Rapidus rundringning till branschens storspelare. När läkemedelssektorn minskar flyttar många sina kompetenser till andra områden, exempelvis till kemiteknik och kärnkraft.

Semcons life science-del utgör fem procent av den noterade konsultjättens omsättning. Av det står läkemedel och medicinteknik för ungefär hälften vardera, medan livsmedel är en mycket liten del. Affärsområdeschef Cecilia Norberg uppger dock att bolaget under de senaste åren fört över en del verksamhet till andra industrisegment med liknande krav och grad av kontroll.

— Totalt sett ser vi ingen minskning på processidan, men en trend är att vi slussar över personal från läkemedel till exempelvis kärnkraft och flyg. När det gäller läkemedelsforskning har det skett en viss nedmontering i Sverige, speciellt hos de större bolagen, säger hon till Rapidus.

Även för Proffice Life Science har verksamheten breddats, uppger vd Viktoria Lindström.

viktoria_lindstrom— Av Sveriges tre stora regioner har den södra regionen och den runt Stockholm minskat för oss på grund av att AstraZeneca har lagt ner forskningen. Trots det har vår verksamhet inte minskat totalt sett, men flyttats mer mot kemiteknik och mot mindre bolag. För oss ökar kemiteknik och medicinteknik mest, medan läkemedel minskar och livsmedel är konstant. På sikt räknar vi med en uppgång även inom livsmedel, säger hon.

Magnus Andrén, chef för ÅF:s nordiska konsultverksamhet inom processindustrin för läkemedel och livsmedel, uppger att försäljningen har ökat de senaste åren och att den har vuxit mer i Danmark än Sverige.

— Jag tror att det är tidigare återhållsamhet med produktionsinvesteringar i industrin som ligger bakom att vår verksamhet ökar. Vår fördelning är ungefär lika i de olika segmenten läkemedel inklusive medicinteknik respektive livsmedel. Vi arbetar med stora bolag som Johnson & Johnson, Polypeptide och Unilever, säger han.

Danska NNE Pharmaplan sysslar enbart med life science och har 1.700 anställda runt om i världen, varav en tredjedel i Danmark och strax över 20 i Sverige. Gert Mølgaard, chef för strategisk utveckling, uppger att företagets verksamhet i Danmark och Sverige har legat på samma nivå under flera år.

— Vår generella bild av konsultbranschen inom life science är att den är sund. I de nordiska länderna har den utvecklats väldigt bra under många år. En viktig marknadsfördel för oss specifikt är att vi kan erbjuda våra kunder internationella tjänster, tack vare våra kontor runt om i världen, säger han.

Elisabet Ottosson

Neddragningarna hos främst AstraZeneca har tvingat konsultbolagen som är aktiva inom life science-sektorn att bredda verksamheten, visar Rapidus rundringning till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.