fredag 26 april 2024

inloggad som

Polypeptide gör nytt försök att få bygga ut fabriken i Malmö

Kontraktsproducenten Polypeptide Laboratories har efter avslag i Mark- och miljödomstolen i somras åter skickat in en ansökan om miljötillstånd för att få bygga fabriken i Limhamn i södra Malmö. Målet för Polypeptide, som omsatte en halv miljard kronor 2017, är att kunna dubbla produktionsvolymen.

Polypeptide utvecklar och tillverkar läkemedelssubstanser åt olika kunder. I somras fick bolaget avslag på sin miljöansökan för att dubbla produktionsvolymen till 1.000 kilo per år. Huvudskälet var att Polypeptide inte tillräckligt väl hade beskrivit hur avloppsvattnet skulle tas omhand, uppger Marie Walberg, som är ansvarig för ansökan. Bolaget fick även avslag på prövning i högre instans.

– Ansökan lämnades in för två år sedan och under den tid som gått har lagar ändrats, vilket medför att vår anläggning nu hamnar i en lägre kategori när det gäller tillståndsplikt. Därför har vi lämnat in en uppdaterad men inte förändrad ansökan, och hoppas få positivt beslut av länsstyrelsen, säger Marie Walberg.

I år planerar bolaget att producera 290 kg, vilket ligger under dagens tillstånd på 500 kg. Trots marginalen anser vd Jens Fricke att bolaget behöver större handlingsutrymme, eftersom kunders behov kan ändras plötsligt om deras läkemedel utvecklas positivt. Han är ansvarig även för koncernens fabrik i Indien, och koncernen har andra fabriker, men Jens Fricke anser att det är svårt att flytta kundprojekt där produkterna är registrerade för produktion i Limhamn.

– Limhamnsanläggningen har ett gott rykte och vi vill kunna erbjuda den till våra kunder, säger han.

Förra året var omsättningen 55 miljoner euro och vinsten cirka 15 miljoner euro. I år förväntas försäljningen öka tio procent, enligt Jens Fricke.

– Vinstmarginalen har fördubblats till 25 procent på fem år. Vi har fokuserat på förbättringar i anläggningen, och har ändrat produktmixen till mer lönsamma uppdrag, säger han till Rapidus.

Polypeptide har cirka 230 anställda och har – liksom Ferring, Malmöbolagen Nordic Drugs, QPharma, och Euro-Diagnostica – Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ensam ägare.

Elisabet Ottosson

Kontraktsproducenten Polypeptide Laboratories har efter avslag i Mark- och miljödomstolen i somras åter skickat in en ansökan om miljötillstånd för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.