torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Polypeptide gör nytt försök att få bygga ut fabriken i Malmö

Kontraktsproducenten Polypeptide Laboratories har efter avslag i Mark- och miljödomstolen i somras åter skickat in en ansökan om miljötillstånd för att få bygga fabriken i Limhamn i södra Malmö. Målet för Polypeptide, som omsatte en halv miljard kronor 2017, är att kunna dubbla produktionsvolymen.

Polypeptide utvecklar och tillverkar läkemedelssubstanser åt olika kunder. I somras fick bolaget avslag på sin miljöansökan för att dubbla produktionsvolymen till 1.000 kilo per år. Huvudskälet var att Polypeptide inte tillräckligt väl hade beskrivit hur avloppsvattnet skulle tas omhand, uppger Marie Walberg, som är ansvarig för ansökan. Bolaget fick även avslag på prövning i högre instans.

– Ansökan lämnades in för två år sedan och under den tid som gått har lagar ändrats, vilket medför att vår anläggning nu hamnar i en lägre kategori när det gäller tillståndsplikt. Därför har vi lämnat in en uppdaterad men inte förändrad ansökan, och hoppas få positivt beslut av länsstyrelsen, säger Marie Walberg.

I år planerar bolaget att producera 290 kg, vilket ligger under dagens tillstånd på 500 kg. Trots marginalen anser vd Jens Fricke att bolaget behöver större handlingsutrymme, eftersom kunders behov kan ändras plötsligt om deras läkemedel utvecklas positivt. Han är ansvarig även för koncernens fabrik i Indien, och koncernen har andra fabriker, men Jens Fricke anser att det är svårt att flytta kundprojekt där produkterna är registrerade för produktion i Limhamn.

– Limhamnsanläggningen har ett gott rykte och vi vill kunna erbjuda den till våra kunder, säger han.

Förra året var omsättningen 55 miljoner euro och vinsten cirka 15 miljoner euro. I år förväntas försäljningen öka tio procent, enligt Jens Fricke.

– Vinstmarginalen har fördubblats till 25 procent på fem år. Vi har fokuserat på förbättringar i anläggningen, och har ändrat produktmixen till mer lönsamma uppdrag, säger han till Rapidus.

Polypeptide har cirka 230 anställda och har – liksom Ferring, Malmöbolagen Nordic Drugs, QPharma, och Euro-Diagnostica – Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ensam ägare.

Elisabet Ottosson

Kontraktsproducenten Polypeptide Laboratories har efter avslag i Mark- och miljödomstolen i somras åter skickat in en ansökan om miljötillstånd för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.