torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Polypeptide överklagar Länsstyrelsens avslag

|  
|  

Polypeptide Laboratories har fått avslag av Länsstyrelsen på sin andra ansökan om tillstånd att öka produktionen i sin Limhamnsfabrik. Men bolaget har nu överklagat till Mark- och miljödomstolen där ärendet beräknas vara avgjort tidigast till sommaren.

Processen att söka och få tillstånd till en fördubbling av tillåten årsproduktion av läkemedelssubstanser i Limhamn är lång för Polypeptide. För fyra år sedan skickade bolaget in en första ansökan, men fick avslag efter några år.

Under väntetiden hann reglerna för ansökan ändras till bolagets fördel – därför lämnade bolaget in en ny ansökan för två år sedan. Men stadsplanen för området runt fabriken hade samtidigt förändrats till bolagets nackdel.

– Första avslaget fick vi för att myndigheterna inte tyckte vi hade förklarat tydligt nog hur vi skulle ta hand om avfallet, det var inte på grund av belägenheten. Detta är nu kompletterat i handlingarna. Vi jobbar kontinuerligt på att effektivisera processerna vad gäller bland annat avfall, råvaror och vattenförbrukning, också för att det är en stor kostnad. Vi ökar säkerheten och ökar automatiseringen. Vi har en god dialog med alla stakeholders, som VA Syd och Räddningstjänst, säger Jens Fricke, vd för Polypeptide.

I beslutsdokumentet från Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Skåne står det: ”Verksamheten har sedan det nu gällande tillståndet meddelades ‘byggts in’ av bostadsområden, vilket medför att lokaliseringen inte längre är lämplig. Bland annat har det industriområde som tidigare varit beläget väster om anläggningen nu omvandlats till blandad stadsbebyggelse med bostäder och förskolor.”

Nu avslår alltså Länsstyrelsen även den andra ansökan. Några av motiveringarna är att fabrikens lokalisering och en ökad produktionsvolym skulle medföra ökad lagring och förbrukning av organiska lösningsmedel och att transportvägarna till anläggningen inte är lämpade för den typ av transporter av farligt gods.

Polypeptide går därför vidare med ärendet och överklagar beslutet till Mark- och miljödomstolen i Växjö, vilka i sin tur uppger ärendets status för Rapidus: önskade kompletteringar är inlämnade, en kungörelse kommer ske inom kort och ett avgörande normalt kommer efter cirka sex månader.

Bolaget har för närvarande tillstånd att tillverka 500 kg läkemedelssubstanser per år och kom under 2019 upp till strax över 300 kg, enligt Jens Fricke. Orsaken till att Polypeptide vill öka kapaciteten är att bolaget producerar läkemedelssubstanser åt ett flertal kunder, vilka troligen kommer att vilja öka volymen. För att Polypeptide ska vara en attraktiv producent måste bolaget kunna erbjuda kunderna att skala upp sin produktion. Detta för att det är en komplicerad procedur att få en produktion av ett specifikt läkemedel godkänt i en specifik fabrik av läkemedelsmyndigheterna.

Limhamnsfabriken har 275 anställda – en ökning med 40 personer på två år – och har funnits på platsen sedan år 1952. Fabriken håller på att uppgraderas till att klara att producera upp till 450 kg inom ett par år, enligt Jens Fricke.

– Vid en benchmarking av liknande verksamheter har vi den grönaste fabriken, det skulle i ett större perspektiv vara bra att producera mer här. Vi säljer produktionskapacitet men också kunskap. Många anställda är högutbildade och vi har många som är första generationens svenskar. Det är en spännande arbetsplats, säger han.

Polypeptidegruppen har sex produktionsanläggningar: den största finns i Malmö, två i Kalifornien, och en i vardera Frankrike, Belgien och Indien. Polypeptide har – liksom Ferring, Malmöbolagen Nordic Drugs, QPharma och Svar Life Science – Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ensam ägare.

Elisabet Ottosson

Polypeptide Laboratories har fått avslag av Länsstyrelsen på sin andra ansökan om tillstånd att öka produktionen i sin Limhamnsfabrik. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]