fredag 26 april 2024

inloggad som

Danir backar upp BrainLit

Teknikbolaget BrainLit i Lund har sedan start fått in en rad tunga namn i ägarskaran, däribland Tord Wingren och Bert Nordberg. Vad som inte framkommit tidigare är att även Dan Olofssons ägarbolag Danir gått in med pengar.

I den nyligen inskickade årsredovisningen för 2017 framgår det att Danir gått in med en miljon kronor i BrainLit. Lundaföretaget grundades 2012 och utvecklar ett belysningssystem som imiterar dagsljus och kan följa solens rörelse på himlen. Tekniken har installerats på Helsingborgs sjukhus nya neonatalavdelning, som invigdes i slutet på våren. I måndags klev Sony Mobile-veteranen Ofelia Madsen upp som vd efter Peter K Andersson, som numera är vice vd.

Vid en emission på tio miljoner kronor i början av 2017 deltog bland andra Tord Wingren, affärsängeln Anders Göransson och TAT-veteranerna Ludvig Linge och Johan Lenander samt näringslivsprofilen Bert Nordberg. BrainLits nettoomsättning steg under 2017 från 2,1 till 9,5 miljoner kronor. Förlusten efter finansiella poster ökade samtidigt till -5 miljoner kronor.

Jämte BrainLit har Danir sedan tidigare ägarandelar bland annat i noterade Lundabolaget TerraNet. Tillsammans med en rad andra näringslivsprofiler har Dan Olofsson även köpt in sig i Kaunis Iron, som tagit över konkursade Northland Resources gruvverksamhet i Pajala. Kronjuvelen i Danir-sfären är dock Sigmakoncernen, som under 2017 ökade omsättningen med 23 procent till 3,5 miljarder kronor.

Sedan 2015 ligger Dan Olofsson i fejd med börsnoterade ÅF om närmare 800 miljoner kronor i tilläggsköpeskilling efter ÅF:s köp av Epsilon. I Danirs årsredovisning skriver ledningen att skiljedomsförfarandet, som dragit ut på tiden ytterligare, väntas vara klart innan årsskiftet.

Emily Binks

Teknikbolaget BrainLit i Lund har sedan start fått in en rad tunga namn i ägarskaran, däribland Tord Wingren och Bert […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.