fredag 23 februari 2024

inloggad som

Danir backar upp BrainLit

Teknikbolaget BrainLit i Lund har sedan start fått in en rad tunga namn i ägarskaran, däribland Tord Wingren och Bert Nordberg. Vad som inte framkommit tidigare är att även Dan Olofssons ägarbolag Danir gått in med pengar.

I den nyligen inskickade årsredovisningen för 2017 framgår det att Danir gått in med en miljon kronor i BrainLit. Lundaföretaget grundades 2012 och utvecklar ett belysningssystem som imiterar dagsljus och kan följa solens rörelse på himlen. Tekniken har installerats på Helsingborgs sjukhus nya neonatalavdelning, som invigdes i slutet på våren. I måndags klev Sony Mobile-veteranen Ofelia Madsen upp som vd efter Peter K Andersson, som numera är vice vd.

Vid en emission på tio miljoner kronor i början av 2017 deltog bland andra Tord Wingren, affärsängeln Anders Göransson och TAT-veteranerna Ludvig Linge och Johan Lenander samt näringslivsprofilen Bert Nordberg. BrainLits nettoomsättning steg under 2017 från 2,1 till 9,5 miljoner kronor. Förlusten efter finansiella poster ökade samtidigt till -5 miljoner kronor.

Jämte BrainLit har Danir sedan tidigare ägarandelar bland annat i noterade Lundabolaget TerraNet. Tillsammans med en rad andra näringslivsprofiler har Dan Olofsson även köpt in sig i Kaunis Iron, som tagit över konkursade Northland Resources gruvverksamhet i Pajala. Kronjuvelen i Danir-sfären är dock Sigmakoncernen, som under 2017 ökade omsättningen med 23 procent till 3,5 miljarder kronor.

Sedan 2015 ligger Dan Olofsson i fejd med börsnoterade ÅF om närmare 800 miljoner kronor i tilläggsköpeskilling efter ÅF:s köp av Epsilon. I Danirs årsredovisning skriver ledningen att skiljedomsförfarandet, som dragit ut på tiden ytterligare, väntas vara klart innan årsskiftet.

Emily Binks

Teknikbolaget BrainLit i Lund har sedan start fått in en rad tunga namn i ägarskaran, däribland Tord Wingren och Bert […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.