måndag 6 maj 2024

inloggad som

Rubin Medical satsar på ny insulinpump

För ett par veckor sedan slöt Malmöbaserade Rubin Medical ett avtal med Tandem Diabetes Care från USA. Avtalet ger Rubin ensamrätt på försäljning i Skandinavien av Tandems insulinpump, som snart väntas bli godkänd för CE-märkning.

Rubin Medical är ett försäljnings- och servicebolag för medicintekniska produkter inom diabetesvård. Hittills har bolagets mest populära produkt varit insulinpumpen Animas Vibe, från bolaget Animas som ingår i Johnson & Johnson. Men sedan Animas offentliggjorde att de ska lämna insulinpumpsmarknaden har Rubin Medical sökt efter en ersättare.

– Tandems pump är betydligt modernare och dessutom framtidssäkrad, säger Rubin Medicals vd Karl-Johan Öhman till Rapidus.

Den nya pumpen väntas få sin CE-märkning i dagarna och Rubin Medical planerar att lansera den någon gång innan sommaren. Det blir första gången den säljs utanför USA. Till skillnad från Animas variant har den touchscreen och kan uppdateras med nya funktioner.

Rubin Medical har ett helägt dotterbolag i Norge och ett i Danmark. Sammanlagt omsatte företagsgruppen omkring 250 miljoner kronor 2017, varav ungefär hälften kom från den svenska verksamheten.

– I Danmark har det gått lite slöare eftersom våra konkurrenter på Medtronic är väldigt starka där, men i Norge vann vi en upphandling för fem år sedan och bröt deras monopol, säger Karl-Johan Öhman.

Rubin Medical har omkring 30 anställda, varav 20 i Sverige. Ägare är noterade teknikhandelsföretaget Indutrade.

Emiliano Strauss

För ett par veckor sedan slöt Malmöbaserade Rubin Medical ett avtal med Tandem Diabetes Care från USA. Avtalet ger Rubin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad