fredag 26 april 2024

inloggad som

Polypeptide väntar på svar om produktionsökning

|  
|  

Malmöbaserade kontraktsproducenten Polypeptide Laboratories vill höja taket i sitt produktionstillstånd, men har ännu inte fått svar på sin ansökan. Svaret väntas komma under första halvan av 2019, uppger vd Jens Fricke för Rapidus.

– Bolaget ökar i år sin omsättning med 15 procent till cirka 650 miljoner kronor. Tillståndet är inte kritiskt på kort sikt, vi har idag tillstånd att producera 500 kilogram per år och når 300 kilo i år. Men vi är nummer två i världen, med nära en tredjedel av världsmarknaden när det gäller kontraktsproduktion av peptider som ska ingå i läkemedel, och vårt mål är att bli världsledande, säger han.

Polypeptide tillverkar läkemedelssubstanser, framför allt åt flera större internationella läkemedelsföretag. Tillverkning av substanser som ska ingå i kommersiella produkter står för 75 procent av omsättningen och resten kommer från utvecklingsprojekt.

En första ansökan om tillstånd att öka till fördubblad produktionskapacitet lämnades in för snart tre år sedan. Efter ett avslag i Mark- och miljödomstolen lämnade bolaget för ett år sedan in en ny ansökan. Reglerna hade under väntetiden ändrats till bolagets fördel.

Polypeptidegruppen har sex produktionsanläggningar: den största finns i Malmö, två i Kalifornien, och en i vardera Frankrike, Belgien och Indien. Polypeptide har 235 anställda i Malmö och har – liksom Ferring, Malmöbolagen Nordic Drugs, QPharma, och Svar Life Science, tidigare Euro Diagnostica – Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ensam ägare.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade kontraktsproducenten Polypeptide Laboratories vill höja taket i sitt produktionstillstånd, men har ännu inte fått svar på sin ansökan. Svaret väntas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.