onsdag 6 december 2023

inloggad som

Rekryteringsmässa slår rekord i skuggan av Baxter-varsel

Nästa vecka hålls den årliga rekryteringsmässan för life science-personal på Medicon Village i Lund. Baxters färska varsel ökade inte trycket på mässan – eftersom den redan är fullbelagd med 36 kompetenshungriga företag.

Det är en ökning med 28 procent jämfört med förra året, uppger Arbetsförmedlingens projektledare Krassimir Alexiev.

– 2017 tillkom många företag sista veckan. I år är trycket större och platserna gick åt tidigare, säger han till Rapidus.

Tillsammans har de utställande företagen uppgett att de har minst 105 platser att fylla, men många har ännu inte kommit med sina uppgifter och slutsiffran kommer bli högre menar Krassimir Alexiev.

Utöver lokala spelare som Alligator Bioscience, Spago Nanomedical och Birka Biostorage finns ett antal internationella jättar på plats, bland annat Sanofi, Johnson & Johnson och franska Altran. Samt 4Pharma, ett litet finskt kontraktsforskningsbolag på väg att etablera sig i Lund.

– 4Pharma fanns i Stockholm fram till 2015 men verksamheten har legat på is några år. Nu har vi en ny strategi om expansion i Skandinavien. Jag är vd för Sverige och först på plats, säger Åsa Carlsheimer.

Hon har en bakgrund från AstraZenecas tidigare anläggning i Lund och Ferring i Köpenhamn men kommer närmast från AstraZenecas verksamhet i Mölndal. Nu är uppgiften att rekrytera fem personer det närmaste året och ytterligare fem året efter.

– Lund har ett stort kluster av life science-företag och bra kommunikationer med Göteborg och Stockholm. Men det är också nära Danmark, nästa steg för oss är att utöka dit, säger Åsa Carlsheimer.

4Pharma är helägt av Helsingfors universitet via en stiftelse och sysselsätter i dagsläget cirka 25 personer.

Klicka här för att se hela listan över bolag som jagar skånska life science-personal på mässan, som hålls bara några veckor efter Baxters besked att bolaget kapar 360 tjänster i Lund fram till år 2022. Av dem är 40 inom forskning och utveckling.

Erik Olausson

Nästa vecka hålls den årliga rekryteringsmässan för life science-personal på Medicon Village i Lund. Baxters färska varsel ökade inte trycket […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad