onsdag 24 april 2024

inloggad som

Polypeptide får tredubbla produktionen i Limhamn…

Efter flera turer med ansökan hos Länsstyrelsen, avslag, överklagande och därefter en ny ansökan har Polypeptide nu fått godkänt att öka produktionsvolymen vid sin Limhamnsfabrik. Nu kan de börja producera tre gånger så mycket jämfört med dagens volym, säger bolagets vd Jens Fricke.

– Tillståndet säkrar att vi också i framtiden kan vara kvar med produktionen här i Malmö. Vi arbetar med hur vi kan öka vår produktion på ett smart sätt så att våra miljömässiga fotspår blir så små som möjligt. I vår strategi ingår projekt som innebär att vi ska minska förbrukningen av lösningsmedel och av vatten. Detta är inget som myndigheterna ställt som krav, utan det är vårt eget initiativ, säger han till Rapidus.

Bolaget, som har runt 300 anställda, utvecklar och producerar peptidläkemedel åt kunder. För fem år sedan skickade Polypeptide in en ansökan om att få producera upp till dubbelt så mycket läkemedelssubstanser per år vid fabriken i Limhamn. Dåvarande tillstånd, för maximalt 500 kilo produkter per år skulle begränsa bolagets framtida tillväxt, sa Jens Fricke då.

Länsstyrelsen avslog ansökan, men bolaget överklagade till miljö- och vattendomstolen, vilket inte heller gav resultat. Då modifierade bolaget sin ansökan som nu godkänts av Länsstyrelsen. Det nya tillståndet ger Polypeptide lov att öka sin tillverkning tre gånger jämfört med vad de faktiskt producerar i dag, från runt 300 kilo per år till 1.000 kilo per år.

– Förra året hade vi motsvarande resultat som 2019. Trots pandemin hade vi inga förseningar utan exekverade alla projekt enligt våra planer. Vi har bland annat levererat en stor volym av en komponent till en covid-19-vaccinkandidat för bolaget Novavax i USA och Uppsala. Vaccinet ska lanseras i USA under andra kvartalet, säger Jens Fricke.

Elisabet Ottosson

Efter flera turer med ansökan hos Länsstyrelsen, avslag, överklagande och därefter en ny ansökan har Polypeptide nu fått godkänt att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.