fredag 1 mars 2024

inloggad som

Polypeptide-fabrikens framtid avgörs i november

Polypeptide Laboratories överklagade för snart ett år sedan Länsstyrelsens avslag om fördubblat produktionstillstånd till Mark- och miljödomstolen. Nu är det bestämt att sammanträdet mellan parterna ska ske den 12 november.

– Vi startar förhandlingarna i Malmö tingsrätt den 12 november och kan fortsätta dagen efter om det behövs. De är öppna för allmänheten. Vi kan inte säga när dom faller, säger Charlotte Engell, beredningsjurist vid Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Bolaget har för närvarande tillstånd att tillverka 500 kilo läkemedelssubstanser per år och kom upp till runt 300 kilo under 2019, enligt tidigare uppgift från vd Jens Fricke.

För över fyra år sedan startade Polypeptide processen att söka tillstånd för att få producera dubbelt så mycket läkemedelssubstanser per år i fabriken i Limhamn. Länsstyrelsen avslog ansökan, bland annat med motiveringen att fabrikens lokalisering och en ökad produktionsvolym skulle medföra ökad lagring och förbrukning av organiska lösningsmedel och att transportvägarna till anläggningen inte är lämpade för den typen av transporter av farligt gods.

Till saken hör att bostadshus har byggts allt närmare fabriken sedan starten år 1952.

Elisabet Ottosson

Polypeptide Laboratories överklagade för snart ett år sedan Länsstyrelsens avslag om fördubblat produktionstillstånd till Mark- och miljödomstolen. Nu är det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.