onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Uppstickarna tar plats i skånsk spelindustri

I skuggan av Ubisoft Massive växer floran av expansiva nykomlingar bland Skånes spelutvecklare. Samtidigt kämpar många av de etablerade bolagen med krympande marginaler, visar Rapidus genomgång.

Massive sysselsätter i dag 250 personer med målet att rekrytera ytterligare 30 under hösten. Det har satt ordentligt avtryck i senaste bokslutet, som nu rapporterats in till Bolagsverket.

Räkenskapsåret april 2011 till mars 2012 omsatte verksamheten 130 miljoner kronor, en ökning med 40 procent. I dag är Massive en ren utvecklingsavdelning till franska spelkoncernen Ubisoft. Just nu arbetar studion bland annat på uppföljaren i spelserien Far Cry samt en onlineportal för Ubisofts samtliga PC-spel.

— Med vår bolagsstruktur säger omsättningen inget om hur försäljningen går av de spel vi utvecklar här, men den visar omfattningen av verksamheten, säger Ubisofts Malmöchef Martin Hultberg.

Massive står i dag för ungefär hälften av den samlade omsättningen för Skånes spelbolag. Men i undervegetationen har en handfull nystartade verksamheter på kort tid växt till sig ordentligt.

Spelkultur Malmö, som flyttade hit från Stockholm 2010, omsätter cirka tio miljoner kronor om året på att vidareutveckla det webbaserade fotbollsspelet Hattrick åt brittiska ägaren Zattikka. Även doldisen Swedish Game Development växer snabbt, senaste bokslutet landade omsättningen för Malmöbolaget på 16,3 miljoner kronor, med 13,1 miljoner kronor i vinst.

Helsingborgsbaserade Frictional Games redovisade i sitt första bokslut som aktiebolag en omsättning på 14,7 miljoner kronor och en vinst före skatt på 10,9 miljoner kronor. Intäkterna kom främst från skräckspelet ”Amnesia: The dark descent”, som nu sålts i närmare en miljon exemplar. Under 2012 räknar vd Jens Nilsson med att omsätta runt 17 miljoner kronor medan vinsten blir något lägre då 12-mannabolaget plöjt ner mycket resurser i utvecklingen av nästa Amnesia-spel, som släpps i början på nästa år.

Pixelbite, även de i Helsingborg, ökade senaste räkenskapsåret sin omsättning från 6,1 till 14,5 miljoner kronor i omsättning. Vinsten steg samtidigt från 1,1 till 9,5 miljoner, uppger vd Mattias Olsson.

Tillväxten sker samtidigt som många av de etablerade bolagen redovisar försämrade resultat. South End Interactive, riskkapitalfinansierade Planeto och Aktietorgslistade Star Vault, som utvecklar ett fantasyäventyr för onlinespelare, redovisar alla miljonbelopp i negativa resultat. Även Junebud, som slutligen konkursade i somras, drar ner siffrorna.

Framgångssagan Illusion Labs har legat relativt stabilt sedan 2009. Senaste räkenskapsåret, som slutade i juni, ökade omsättningen 18 procent till 32 miljoner kronor, med 19 miljoner kronor i vinst, uppger medgrundaren Andreas Alptun.

— Det är rätt bra med tanke på att vi inte släppt några nya spel alls under året, men vi har ett tiotal gamla spel som ligger och tickar in pengar, säger han.

Samtidigt har omsättningen för bolaget Codify, där rättigheterna för det första Labyrinth-spelet ligger, sjunkit från 16,8 miljoner kronor i omsättning och 10,3 miljoner i vinst juni 2008-juni 2009 till ett par miljoner i omsättning och vinst.

Klicka här för listan på Skånes största spelbolag

Erik Olausson

I skuggan av Ubisoft Massive växer floran av expansiva nykomlingar bland Skånes spelutvecklare. Samtidigt kämpar många av de etablerade bolagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.