torsdag 12 september 2024

inloggad som

Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några av de skånska bolagen som vill växa på den stekheta marknaden. 

Nya regler, som NIS 2-direktivet som Rapidus skrivit om, tillsammans med ökad aktivitet hos cyberkriminella gör att företagen pumpar in allt mer pengar i cybersäkerhet. Men det är inte alltid lätt att hitta rätt kompetens.

Marknadsundersökningsföretaget Fortune Business Insight uppskattar att den globala cybersäkerhetsmarknaden når 425 miljarder dollar 2030. Det motsvarar en årlig tillväxttakt på 13,8 procent. Förra året växte cybersäkerhetsmarknaden med drygt 12 procent och omsatte globalt närmare 172 miljarder dollar. Detta gör att cybersäkerhet är ett av de snabbast växande segmenten inom IT just nu.

Samtidigt visar en ny rapport från cybersäkerhetsföretaget Armis att antalet globala cyberattackförsök mer än fördubblades under 2023 jämfört med året innan. De hårdast drabbade branscherna var samhällskritisk infrastruktur och tillverkningsindustrin med en ökning på över 200 respektive 165 procent.

Listan på företag som erbjuder tjänster inom segmentet växer ständigt. Från små specialiserade cybersäkerhetsföretag till stora teknikbolag som genererar en allt större del av sina intäkter från just cybersäkerhet.

Rapidus skrev nyligen att den Malmöbaserade IT-konsultkoncernen Qgroup startar ett nytt bolag inom cybersäkerhet, Secure by Q. Bolaget drivs av medgrundarna Petter Larsson och Janne Karppinen. Tjänsteutbudet består bland annat av cybersäkerhet och informationssäkerhet, säkerhetsskydd till krishantering och säker digitalisering, samt segment som AI, IoT och autonoma teknologier.

Petter Larsson & Janne Karppinen

– Vi finns i skärningspunkten mellan cybersäkerhet och transformativ affärsstrategi. Vår nisch är centrerad kring att skapa säkerhetsramverk och riskprinciper som resonerar med, och förstärker de mänskliga och kulturella elementen i organisationer samtidigt som de utnyttjar den senaste säkerhetstekniken. Detta holistiska fokus må låta lite flummigt men att säkra den digitala transformationen hos våra kunder är vårt primära uppdrag och då är det detta som gäller, säger Petter Larsson. 

Secure by Q är fortfarande i sin linda, men Petter Larsson ser en stor potential i bolaget. 

– Detta eftersom organisationer i allt högre grad inser det kritiska behovet av att anpassa informations- och cybersäkerheten till övergripande affärsmål. Våra nuvarande finansiella siffror är bara början på vad som ser ut att bli en uthållig och god tillväxthistoria.

Nyligen klev IT-säkerhetsexperten Per Anders Prabert in som vd för Malmöbolaget Vigili. Bolaget vill med sina tjänster öka medvetenheten om riskerna med olika typer av IT-intrång för företag och individer. I korta drag är alltså nischen att utbilda företag och organisationer gällande cybersäkerhet med syfte att dessa ska vara proaktiva istället för reaktiva. Samtidigt vill Vigili växa snabbt.

Per Anders Prabert

– Vi går in i en nisch där det finns en tydlig marknad, att hjälpa till att etablera en kultur med ett naturligt risktänk. Vi vill få till beteendeförändringar helt enkelt. Samtidigt vill vi bygga bolag och vi tänker växa snabbt, planen är att gå från noll till 25 miljoner kronor på tre år, säger Per Anders Prabert. 

Bakom Vigili finns också Skåne Ventures Johan Jernström och Erik Jehander, båda med operativa roller i bolaget. De är välkända profiler inom IT-branschen med bakgrund bland annat från Sigmakoncernen och nu verksamma i konsultbolaget Nagu där de arbetar med olika företag och investeringar.

Niclas Kjellin är teknisk chef för Great IT Nordic Security i Malmö. Cybersäkerhetsbolaget är relativt nytt och verkar främst i södra Sverige, med en omsättning på 15-25 miljoner kronor, något som enligt Niclas Kjellin kommer öka.

Niclas Kjellin

– Kundmässigt finns det underlag. Trots att det dyker upp fler bolag som arbetar med cybersäkerhetsfrågor så tror jag att det finns plats för alla på marknaden. Behovet är enormt, säger han och fortsätter: 

– Visst kommer konkurrensen att hårdna och priserna pressas, men det kommer fortfarande att vara en bra affär. Och behovet kommer garanterat att öka när både Sverige och EU tar fram ny lagstiftning kring det här. Att arbeta med cybersäkerhet är inget man bara gör en gång, det är något man måste hålla vid liv.

Däremot ser Niclas Kjellin en stor utmaning för cybersäkerhetsföretagen själva. 

– Det finns en brist på renodlad kompetens. Det finns många som arbetar med det här, men det är svårt att hitta människor med lång erfarenhet och då är det också svårt att expandera. 

Martin Linderoth

Några fler exempel på skånska cybersäkerhetsbolag: Nimblr, Debricked, Advenica, Codescene, Bifrost, Itm8, Covr, Hyker, Yubico.

Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.