tisdag 25 juni 2024

inloggad som

MVA-avtal knyter Japan närmare Öresundsregionen

Exini, Dignitana och CellaVision är exempel på skånska life science-bolag som de senaste åren gjort ordentliga inbrytningar i Japan. I dag skriver Medicon Valley Alliance ett samarbetsavtal med Japan Bioindustry Association som ska öppna dörren ytterligare till världens näst största marknad för läkemedel och medicinteknik.

Avtalet undertecknades i dag på konferensen BioJapan 2012 World Business Forum och kommer få stor betydelse, menar Charlotte Ahlgren Moritz, vice vd för Medicon Valley Alliance och ansvarig för det ambassadörsprogram som de senaste fem åren haft Thomas Jansson stationerad i Japan.

— Det är betydelsefullt att vi arbetat upp ett stort japanskt intresse för Medicon Valley. Det skapar nya möjligheter i Japan för företag och universitet från vår region. Japan är en marknad som kräver tålamod och en långsiktig strategi, men det är ingen oöverkomlig uppgift, säger hon.

Enligt MVA har Öresundsregionens bioteknik- och läkemedelskluster redan tidigare väckt intresse hos japanska jättar som Astellas, DaiichiSankyo, Terumo, Yakult, MitsubishiTanabe, Shionogi, Ono, Panasonic, och Olympus.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Exini, Dignitana och CellaVision är exempel på skånska life science-bolag som de senaste åren gjort ordentliga inbrytningar i Japan. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.