torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Avstamp för Braincool

|  
|  

Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad till 171 procent. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.

– Det är väldigt roligt att inte bara befintliga aktieägare tror på oss, utan även att så många nya investerare vill vara med. Det framgår i emissionsprospektet att med de distributörsavtal vi har nu så har vi säkrat order på minst 120 miljoner kronor, säger Jon Berg.

Dessa avtal gäller USA, Asien och tysktalande länder i Europa. Tillståndsprocesser pågår dock i ett antal av länderna.

– Det innebär att vi går från att vara ett forskningsorienterat bolag till att bli en global kommersiell aktör som står på egna ben finansiellt. Under helåret 2025 räknar vi med att ha ett positivt kassaflöde, säger Jon Berg.

Jon Berg har en lång historia i företaget. Som ingenjör på Dignitana var han med att utveckla den teknik som sedan skulle knoppas av som Braincool i ett eget bolag. Han tillträdde som vd i februari i år sedan företrädaren fått sparken efter misstänkta oegentligheter, en sak som ser isolerad ut och inte påverkat företagets nyemission negativt.

Utfallet av den aktuella nyemissionen innebär att Braincool får in 85 Mkr före emissionskostnader. Befintliga aktieägare tecknade sig till 95 procent och ytterligare 75 procent av alla intresseanmälningar kom från dem som inte hade teckningsrätter, det vill säga ej befintliga aktieägare. Inga garantier har därmed behövts tas i anspråk.

– Nu ska vi använda aktieägarnas pengar väl. Pengarna ska, förutom rörelsekapital, användas till att sänka produktionskostnaden för Braincoolsystemet och därmed höja marginalen. Det finns manuella moment i tillverkningen som kan bli betydligt effektivare och billigare, säger Jon Berg och fortsätter:

– Dessutom fortsätter vi med kliniska tester av Rhinochill som kan bli en ännu större produkt än Braincool. Rhinochill används vid olika former av stroke, kylning av kroppen minskar de skador som syrebrist ger upphov till. Det är potentiellt en jättemarknad.

Braincools aktie har över tid inte varit någon bra investering. Hittills i år har aktien gått ned med 60 procent. Sedan utfallet av nyemissionen kommunicerades i förra veckan har dock aktien stigit med cirka 18 procent.

Gunnar Wrede

Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]