måndag 8 juli 2024

inloggad som

Senzagen på offensiven

|  
|  

Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

Senzagen storsatsar för att komma in i en ny kundsektor med sina djurfria tester av kemikalier, vilket förväntas generera rejält högre intäkter inom några år. Bolaget tar nu in kapital i en riktad emission som övertecknades och där nya och gamla långsiktiga ägare deltar.

Carl Borrebaeck-bolaget Senzagen har en portfölj av djurfria allergitester för kemikalier inom kemi-, kosmetika- och läkemedelsindustrin. Bolaget vill nu bredda tillämpningarna i medicintekniska produkter. Nu har bolaget rest 37,2 miljoner kronor till det och nya myndighetsgodkännanden av testerna för de senare faserna för kundernas produktutveckling, som vid marknadsintroduktion.

– Vi kan bli lika stora inom medicinteknik som vi är inom kemikaliesektorn och räknar med att satsningen ska generera intäkter kopplade till investeringarna på cirka 50 Mkr från 2027 och runt 100 Mkr från 2029, säger koncernchef Peter Nählstedt och fortsätter:

– Vi växer redan 15-20 procent årligen och nådde lönsamhet på EBITDA-nivån i Q1, men vi har nu valt att göra en offensiv satsning för att ta bolaget till nästa nivå. Detta är en bra tajming då vi har en bra kundbas och efterfrågan, och det finns ett tydligt regelverk för certifieringar som vi vet hur vi ska uppfylla. Vi verkar i ett väldigt spännande område där vi vill fortsätta växa och bli ledande inom djurfria allergitester.

Senzagens flaggskepp Gard Skin används för att undersöka om en kemikalie är allergiframkallande och står för närvarande för runt hälften av intäkterna.

Två vidareutvecklingar av Gard Skin ska också certifieras för att få en bredare kundkrets. Den ena är Gard Skin Medical Device som redan säljs till kunders produktutveckling för att se om fasta material i exempelvis hörapparater är allergiframkallande. Den andra är Gard Skin Dose Response som kan användas för att få veta vid vilken dos kemikalien är säker att använda.

Flera stora investerare blev nya delägare i finansieringsrundan.

– Emissionen blev kraftigt övertecknad så vi valde att ta in lite mer än vi sagt från början och prioriterade långsiktiga ägare, säger Peter Nählstedt.

Några av de nya ägarna är tyska investmentbolaget ShapeQ Gmbh som deltog med cirka 1 miljon euro och danska Life Science Invest Fund I.

Elisabet Ottosson

Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.