tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Hon sätter 1 miljard i rullning

|  
|  

Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

När Rapidus träffar Heidi Lindvall klockan 10.30 en fredag har hon redan hunnit med 20 telefonsamtal med portföljbolag och andra kontakter. Hampus Jakobsson kommer springande barfota för att hinna gå på toaletten mellan två telefonsamtal. PBD:s tredje grundare, Joel Larsson, påminner Heidi om att intervjun bara får ta 45 minuter, sedan väntar ett viktigt möte.

Det är bråda tider, för nu har PBD börjat investera i sin andra fond. Den första var på ungefär 900 Mkr och är nu fullinvesterad, den andra är på 1 miljard och stängdes redan för ett år sedan.

– Det har tagit längre tid än vi tänkte att börja investera i den andra fonden, men vi ville fullinvestera den första först. Det har vi gjort nu men det gick lite långsammare än väntat på slutet, säger Heidi Lindvall.

När den här intervjun görs, i början av juni, håller tre investeringar på att bli klara i fond 2. Exakt vilka bolag det är vill inte Heidi Lindvall avslöja eftersom de definitiva avtalen ännu inte är påskrivna.

Hon är även svävande på frågan vad PBD har lovat sina 54 investerare för att få dem att skriva på för totalt 1 miljard kronor. Bland investerarna finns kändisar som H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest och Spotify-grundaren Daniel Eks investeringsbolag Prima Materia.

– Vi har inte lovat någon viss storlek på avkastning. Vi har sagt att det blir en bra fond eftersom vi anser att framtidens stora bolag kommer att vara de som jobbar på ett klimatsmart sätt. Efter fyra år har vi dessutom fått ett namn som är känt i samband med klimatinvesteringar. Många tror på oss.

Hon menar att dagens stora etablerade företag är för långsamma att ställa om för hållbarhet och kommer antingen att bli utkonkurrerade av uppstickare eller köpa upp dem. Oavsett vilket blir det avkastning till startup-ägaren, det vill säga PBD.

– Det är ett sådan tryck på företag i dag att de ska arbeta klimatsmart att det bara är de som gör det som kommer att bli framtidens stora bolag i sina branscher, säger Heidi Lindvall.

Därmed inte sagt att alla kommer att lyckas. Ett par av portföljbolagen i fond 1 har redan gått i konkurs, däribland det svenska Hack Your Closet. Detta är en kalkylerad risk man får ta när man investerar såddkapital. I gengäld ska några få bolag gå desto bättre.

– Vi räknar med att bara 10-20 procent av våra portföljbolag kommer att ge positiv avkastning, men de som gör det ska ge upp till 30 gånger pengarna.

En investering snittar på cirka 10 Mkr, vilket är ganska mycket som såddkapital. När bolaget tagit sig vidare till uppskalningsstadiet och behöver mer pengar i en så kallad serie A-runda bjuds andra investerare in, men PBD följer med och tilläggsinvesterar för att försvara sin ägarandel.

– När vi säger att en fond är fullinvesterad i antal bolag finns det ungefär 40 procent kvar av pengarna. De behövs för tilläggsinvesteringarna, säger hon och fortsätter:

– Våra fonder har en löptid på tio år. Så vi behöver inte tänka på exit förrän tidigast 2030.

I fond 2 räknar PBD med att köpa 35-40 nya bolag där investeringen i varje blir lite större än i fond 1. Heidi, Hampus och Joel är de tre som har hand om bolagen och aktivt coachar dem med en kontakt per bolag minst varannan vecka. Lägg därtill de nästan 40 bolag som redan finns i portföljen. Snart blir det 80.

Hur hinner ni med?

– Vi delar upp bolagen mellan oss, vi har i dag drygt 10 var i dagsläget. Det kommer bli fler och visst jobbar vi hårt, men när bolagen kommer till uppskalningsfas minskar vårt aktiva arbete med dem, säger Heidi Lindvall.

Trots att PBD har sitt fäste i Malmö har inte en enda skånsk investering gjorts. De tre aktiva svenska bolagen som finns i portföljen är alla från Stockholm. De är Veat, Paebbl och Improvin’.

De tre grundarna träffades via inkubatorn Minc i Malmö och dess fond Fast Track Capital där Heidi Lindvall och Joel Larsson jobbade och Hampus Jakobsson investerade. År 2020 gick de samman och startade Pale Blue Dot, som är en benämning av jorden, som den kan se ut på avstånd från rymden.

Gunnar Wrede

Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.

  • Investeringsviljan ökar bland änglarna

    Affärsänglar säger i en enkät att de planerar att öka sina investeringar under det kommande året. De förklarar även varför.