torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Amniotics köps upp – trots allt

Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

Bakgrunden är i korthet att Amniotics misslyckades med att ta in nya pengar i våras, vilket satte bolaget i likviditetskris. I mars kom nyheten att Magle Chemoswed skulle köpa Amniotics för 0,004 kronor per aktie, motsvarande totalt 11 Mkr, som skulle betalas kontant.

I maj meddelade dock bolagen att Magle inte uppnått en acceptans av budet på de 90 procent av Amniotics aktieägare som var ett villkor för affären. Uppköpet avbröts därmed. Amniotics var därmed tillbaka i likviditetskris.

Nu meddelar bolagen att de trots allt tänker gå samman, denna gång genom en fusion där betalningen sker i aktier i Magle. Styrelserna i båda bolagen rekommenderar affären.

En bolagsstämma i Amniotics den 15 juli ska besluta om affären.

Amniotics forskar på läkemedel baserade på stamceller från fostervatten. I pipeline finns en rad tillämpningar för lung-, lever- och hudsjukdomar. Bolaget har också en egen tillverkningsanläggning i Lund som är licensierad av Läkemedelsverket. Här bedrivs kontraktstillverkning av läkemedel för andra företags räkning.

Det är den anläggningen Magle främst är intresserad av, enligt ett pressmeddelande. Magle är i huvudsak en så kallad CDMO-verksamhet (kontraktstillverkning). Hur det blir med Amniotics pipeline, som i ett antal år kostat 25 Mkr per år, återstår att se.

Amniotics vd, Marcus Larsson, vill i samtal med Rapidus inte ge några ytterligare kommentarer.

Gunnar Wrede

Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]