onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Grundare köper tillbaka QuickCool

Efter att ha satsat 60 miljoner kronor överger CapMan, SEB Venture Capital och TeknoSeed Ideonbolaget QuickCools hjärnkylning. För en symbolisk summa blir medgrundaren Lennart Sjölund storägare. Strokebehandling är nya huvudspåret.

I våras kunde Rapidus berätta att ägarna till QuickCool jagade köpare bland de stora medicinteknikbolagen. Någon extern partner gick inte att finna. Istället blir det medgrundaren, och tidigare Jolife-vd:n, Lennart Sjölund som köper riskkapitalbolagens andelar. Efter affären äger han därmed över 90 procent av aktierna i QuickCool genom investeringsbolaget Parkallén Invest.

Med hjälp av ballongkatetrar, fyllda med kallt vatten, som placeras i patientens näshålor har QuickCool tagit fram en metod för nedkylning av patienters hjärnor. Hittills har fokus främst legat på nedkylning vid hjärtstopp, där syrebrist kan ge upphov till skador i hjärnan.

— Det visade sig att vår teknik inte kyler tillräckligt snabbt jämfört med de etablerade metoder som kyler hela kroppen. I ställer kommer vi nu att rikta in oss på kylbehandling vid stroke där vi har ett pågående EU-projekt som slutförs 2013, säger Lennart Sjölund till Rapidus.

Priset i affären är inte officiellt. Björn Nordenvall, investeringsansvarig på tidigare huvudägaren CapMan Life Science talar om att affären sker till en symbolisk summa.

— Köpeskillingen bygger på att tidigare ägare får en stor del av vinsten om vi når framgångar med strokebehandling. Det är en lottsedel, men marknadspotentialen är väldigt stor om vi lyckas, säger Lennart Sjölund.

Kylbehandling används ännu inte vid stroke. Enligt Sjölund är QuickCools teknik relevant då en sådan behandling inte skulle kräva lika låg temperatur som vid hjärtstopp. Han kommer att garantera den framtida driften året ut och ska därefter titta på olika finansieringslösningar.

QuickCool grundades 2003 av forskare från Lunds universitet. 2006 gick CapMan in som investerare och året efter deltog också SEB Venture Capital och TeknoSeed i en emission. I slutet av 2010 gjordes det senaste kapitaltillskottet på tretton miljoner kronor. Bolaget har numera ingen anställd och utvecklingen sker på konsultbasis.

I och med affären gör tidigare vd:n Fredrik Lindblad comeback i bolaget genom att ta plats i styrelsen. Han är numera vd för BioActive Polymers.

Joel Lyth

Efter att ha satsat 60 miljoner kronor överger CapMan, SEB Venture Capital och TeknoSeed Ideonbolaget QuickCools hjärnkylning. För en symbolisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.