torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Grundare köper tillbaka QuickCool

Efter att ha satsat 60 miljoner kronor överger CapMan, SEB Venture Capital och TeknoSeed Ideonbolaget QuickCools hjärnkylning. För en symbolisk summa blir medgrundaren Lennart Sjölund storägare. Strokebehandling är nya huvudspåret.

I våras kunde Rapidus berätta att ägarna till QuickCool jagade köpare bland de stora medicinteknikbolagen. Någon extern partner gick inte att finna. Istället blir det medgrundaren, och tidigare Jolife-vd:n, Lennart Sjölund som köper riskkapitalbolagens andelar. Efter affären äger han därmed över 90 procent av aktierna i QuickCool genom investeringsbolaget Parkallén Invest.

Med hjälp av ballongkatetrar, fyllda med kallt vatten, som placeras i patientens näshålor har QuickCool tagit fram en metod för nedkylning av patienters hjärnor. Hittills har fokus främst legat på nedkylning vid hjärtstopp, där syrebrist kan ge upphov till skador i hjärnan.

— Det visade sig att vår teknik inte kyler tillräckligt snabbt jämfört med de etablerade metoder som kyler hela kroppen. I ställer kommer vi nu att rikta in oss på kylbehandling vid stroke där vi har ett pågående EU-projekt som slutförs 2013, säger Lennart Sjölund till Rapidus.

Priset i affären är inte officiellt. Björn Nordenvall, investeringsansvarig på tidigare huvudägaren CapMan Life Science talar om att affären sker till en symbolisk summa.

— Köpeskillingen bygger på att tidigare ägare får en stor del av vinsten om vi når framgångar med strokebehandling. Det är en lottsedel, men marknadspotentialen är väldigt stor om vi lyckas, säger Lennart Sjölund.

Kylbehandling används ännu inte vid stroke. Enligt Sjölund är QuickCools teknik relevant då en sådan behandling inte skulle kräva lika låg temperatur som vid hjärtstopp. Han kommer att garantera den framtida driften året ut och ska därefter titta på olika finansieringslösningar.

QuickCool grundades 2003 av forskare från Lunds universitet. 2006 gick CapMan in som investerare och året efter deltog också SEB Venture Capital och TeknoSeed i en emission. I slutet av 2010 gjordes det senaste kapitaltillskottet på tretton miljoner kronor. Bolaget har numera ingen anställd och utvecklingen sker på konsultbasis.

I och med affären gör tidigare vd:n Fredrik Lindblad comeback i bolaget genom att ta plats i styrelsen. Han är numera vd för BioActive Polymers.

Joel Lyth

Efter att ha satsat 60 miljoner kronor överger CapMan, SEB Venture Capital och TeknoSeed Ideonbolaget QuickCools hjärnkylning. För en symbolisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.