tisdag 24 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tunga skånska portföljer

Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

En titt i ägardatabasen Holdings ger mycket information, men inte all. Här kan man se de noterade innehaven och deras aktuella aktievärde hos ett antal ägare. Man ser dock inte alla onoterade innehav och inte heller sådant som eventuellt ägs genom kapitalförsäkringar.

Med det sagt har Rapidus vaskat fram åtta aktieportföljer, där alla utom en har ett värde som överstiger miljarden.

Minst i denna klass är Tepe-familjen Eklund som enligt Holdings förvaltar en portfölj värd 900 Mkr. De tre största innehaven är Wihlborgs, Inwido och Boozt. Generellt består portföljen mestadels av skånska bolag.

Sedan kommer LMK vars stiftelse och investmentbolag förvaltar arvet efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren. Mikael Karlsson gick bort 2005 och stiftelsen förvaltar åtminstone delar av den köpeskilling på över 2 miljarder kronor som tillföll hans fru Therese Karlsson då Canon köpte Axis, 2015.

I LMK-sfärens portfölj finns aktier för 1,4 miljarder kronor. Frågetecken kan sättas för Holdings summa, eftersom den är mindre än hälften av de 3,4 miljarder kronor som LMK fick för Axis. Det största innehavet är IT-företaget Image Systems, ett noterat bolag vars aktievärde i princip utraderats. Andra största innehavet är det onoterade halvledarbolaget Epinovatech.

Investmentbolaget LMK Industri har andelar i onoterade bolag som Hammerglass, Neqst och Aqilion. Hur sfärens totalvärde ser ut får vi återkomma till.

På tredje plats bakifrån bland Skåneportföljerna, med ett värde på 1,8 miljarder, finns Tibia Konsult, bolaget som förvaltar tillgångar efter framlidne Sten K Johnson. Här är det största innehavet Haki Safety, som tidigare hette Midway Holding. Näst största innehavet är Wihlborgs, i övrigt är portföljen bred med över 40 innehav. Även här spökar dock Image Systems som sjunde största innehav.

Sedan kommer familjen Granlund med investmentbolaget Volito som bildat en förmögenhet genom bland annat flygleasing. Portföljen är enligt Holdings värd 2,3 miljarder kronor. Familjens överhuvud Karl-Axel Grandlund håller en mycket låg profil och ger inte intervjuer till media. Här utgörs den största delen av kapitalet av aktier i Peab och industriföretaget Bulten. Bland 30 innehav märks också EQT och Annehem Fastigheter. Här fanns också det onoterade Youcruit, vars konkurs Rapidus avslöjade igår.

Därnäst kommer nästa Axisgrundare, Martin Gren, med sitt investmentbolag Grenspecialisten med ett portföljvärde på 4,4 miljarder kronor. Med tanke på att han fick 2,4 miljarder för sina Axis-aktier får förvaltningen betraktas som lyckad.

– Jag är nöjd med portföljens utveckling. Grenspeicalisten har sex anställda som sköter förvaltningen med ett stort mandat. Jag involveras ganska sällan i konkreta allokeringsbeslut, säger Martin Gren till Rapidus.

De tre största innehaven är Vitec Software Group, Proact IT Group och Lime Technologies.

– Vårt senaste tillskott i portföljen är Novotek. Sedan tycker jag Lumen Radio är värt att lyfta fram, säger Martin Gren som valdes in i Lumens styrelse förra året.

På tredje plats uppifrån kommer Dunkerstiftelserna som förvaltar en röstmajoritet i Trelleborg. Bara den posten är värd 12 av totalt 12,8 miljarder kronor. I övrigt finns drygt 25 innhav i stora svenska börsbolag.

Tvåa är Backahill, med Peab-grundaren Erik Paulsson. Portföljvärdet är 15,8 miljarder kronor enligt Holdings, men endast nio synliga innehav skvallrar om att detta inte är hela bilden. Största listade innehaven är i alla fall fastighetsbolagen Catena, Fabege och Wihlborgs.

Som etta tar Rapidus med familjen Rune Anderssons Mellby Gård. Här ingår så många onoterade innehav som inte listas i Holdings att databasen inte ger en rättvisande bild. Vi konstaterar att Mellby Gård enligt egna räkenskaper hade en balansomslutning på 17,2 miljarder kronor år 2023. Mellby Gård är bland annat storägare i de noterade bolagen Academedia och Duni. I övrigt finns helägda bolag som Kappahl, Oscar Jacobsson och Älvsbyhus.

Vi lämnar till familjerna Paulsson och Andersson att tvista om vem som är rikast i Skåne.

OBS! Den här listan gör inte anspråk på att vara fullständig. Hur är det till exempel med Dan Olofsson och Percy Nilsson, Beijer Ref-miljardärerna Joen Magnusson och Per Bertland? Tyvärr är Holdings information otillräcklig för att ge en bild som kan antas vara rättvisande.

Gunnar Wrede

Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Nya spelutvecklare i hamn

    Nu är det klart vilka spelutvecklingsföretag som kommer att delta i Haven, startprogrammet som körs av Game Habitat och Minc.


  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.