tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Tunga skånska portföljer

Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

En titt i ägardatabasen Holdings ger mycket information, men inte all. Här kan man se de noterade innehaven och deras aktuella aktievärde hos ett antal ägare. Man ser dock inte alla onoterade innehav och inte heller sådant som eventuellt ägs genom kapitalförsäkringar.

Med det sagt har Rapidus vaskat fram åtta aktieportföljer, där alla utom en har ett värde som överstiger miljarden.

Minst i denna klass är Tepe-familjen Eklund som enligt Holdings förvaltar en portfölj värd 900 Mkr. De tre största innehaven är Wihlborgs, Inwido och Boozt. Generellt består portföljen mestadels av skånska bolag.

Sedan kommer LMK vars stiftelse och investmentbolag förvaltar arvet efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren. Mikael Karlsson gick bort 2005 och stiftelsen förvaltar åtminstone delar av den köpeskilling på över 2 miljarder kronor som tillföll hans fru Therese Karlsson då Canon köpte Axis, 2015.

I LMK-sfärens portfölj finns aktier för 1,4 miljarder kronor. Frågetecken kan sättas för Holdings summa, eftersom den är mindre än hälften av de 3,4 miljarder kronor som LMK fick för Axis. Det största innehavet är IT-företaget Image Systems, ett noterat bolag vars aktievärde i princip utraderats. Andra största innehavet är det onoterade halvledarbolaget Epinovatech.

Investmentbolaget LMK Industri har andelar i onoterade bolag som Hammerglass, Neqst och Aqilion. Hur sfärens totalvärde ser ut får vi återkomma till.

På tredje plats bakifrån bland Skåneportföljerna, med ett värde på 1,8 miljarder, finns Tibia Konsult, bolaget som förvaltar tillgångar efter framlidne Sten K Johnson. Här är det största innehavet Haki Safety, som tidigare hette Midway Holding. Näst största innehavet är Wihlborgs, i övrigt är portföljen bred med över 40 innehav. Även här spökar dock Image Systems som sjunde största innehav.

Sedan kommer familjen Granlund med investmentbolaget Volito som bildat en förmögenhet genom bland annat flygleasing. Portföljen är enligt Holdings värd 2,3 miljarder kronor. Familjens överhuvud Karl-Axel Grandlund håller en mycket låg profil och ger inte intervjuer till media. Här utgörs den största delen av kapitalet av aktier i Peab och industriföretaget Bulten. Bland 30 innehav märks också EQT och Annehem Fastigheter. Här fanns också det onoterade Youcruit, vars konkurs Rapidus avslöjade igår.

Därnäst kommer nästa Axisgrundare, Martin Gren, med sitt investmentbolag Grenspecialisten med ett portföljvärde på 4,4 miljarder kronor. Med tanke på att han fick 2,4 miljarder för sina Axis-aktier får förvaltningen betraktas som lyckad.

– Jag är nöjd med portföljens utveckling. Grenspeicalisten har sex anställda som sköter förvaltningen med ett stort mandat. Jag involveras ganska sällan i konkreta allokeringsbeslut, säger Martin Gren till Rapidus.

De tre största innehaven är Vitec Software Group, Proact IT Group och Lime Technologies.

– Vårt senaste tillskott i portföljen är Novotek. Sedan tycker jag Lumen Radio är värt att lyfta fram, säger Martin Gren som valdes in i Lumens styrelse förra året.

På tredje plats uppifrån kommer Dunkerstiftelserna som förvaltar en röstmajoritet i Trelleborg. Bara den posten är värd 12 av totalt 12,8 miljarder kronor. I övrigt finns drygt 25 innhav i stora svenska börsbolag.

Tvåa är Backahill, med Peab-grundaren Erik Paulsson. Portföljvärdet är 15,8 miljarder kronor enligt Holdings, men endast nio synliga innehav skvallrar om att detta inte är hela bilden. Största listade innehaven är i alla fall fastighetsbolagen Catena, Fabege och Wihlborgs.

Som etta tar Rapidus med familjen Rune Anderssons Mellby Gård. Här ingår så många onoterade innehav som inte listas i Holdings att databasen inte ger en rättvisande bild. Vi konstaterar att Mellby Gård enligt egna räkenskaper hade en balansomslutning på 17,2 miljarder kronor år 2023. Mellby Gård är bland annat storägare i de noterade bolagen Academedia och Duni. I övrigt finns helägda bolag som Kappahl, Oscar Jacobsson och Älvsbyhus.

Vi lämnar till familjerna Paulsson och Andersson att tvista om vem som är rikast i Skåne.

OBS! Den här listan gör inte anspråk på att vara fullständig. Hur är det till exempel med Dan Olofsson och Percy Nilsson, Beijer Ref-miljardärerna Joen Magnusson och Per Bertland? Tyvärr är Holdings information otillräcklig för att ge en bild som kan antas vara rättvisande.

Gunnar Wrede

Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.

  • Investeringsviljan ökar bland änglarna

    Affärsänglar säger i en enkät att de planerar att öka sina investeringar under det kommande året. De förklarar även varför.