måndag 8 juli 2024

inloggad som

Tunga skånska portföljer

Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

En titt i ägardatabasen Holdings ger mycket information, men inte all. Här kan man se de noterade innehaven och deras aktuella aktievärde hos ett antal ägare. Man ser dock inte alla onoterade innehav och inte heller sådant som eventuellt ägs genom kapitalförsäkringar.

Med det sagt har Rapidus vaskat fram åtta aktieportföljer, där alla utom en har ett värde som överstiger miljarden.

Minst i denna klass är Tepe-familjen Eklund som enligt Holdings förvaltar en portfölj värd 900 Mkr. De tre största innehaven är Wihlborgs, Inwido och Boozt. Generellt består portföljen mestadels av skånska bolag.

Sedan kommer LMK vars stiftelse och investmentbolag förvaltar arvet efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren. Mikael Karlsson gick bort 2005 och stiftelsen förvaltar åtminstone delar av den köpeskilling på över 2 miljarder kronor som tillföll hans fru Therese Karlsson då Canon köpte Axis, 2015.

I LMK-sfärens portfölj finns aktier för 1,4 miljarder kronor. Frågetecken kan sättas för Holdings summa, eftersom den är mindre än hälften av de 3,4 miljarder kronor som LMK fick för Axis. Det största innehavet är IT-företaget Image Systems, ett noterat bolag vars aktievärde i princip utraderats. Andra största innehavet är det onoterade halvledarbolaget Epinovatech.

Investmentbolaget LMK Industri har andelar i onoterade bolag som Hammerglass, Neqst och Aqilion. Hur sfärens totalvärde ser ut får vi återkomma till.

På tredje plats bakifrån bland Skåneportföljerna, med ett värde på 1,8 miljarder, finns Tibia Konsult, bolaget som förvaltar tillgångar efter framlidne Sten K Johnson. Här är det största innehavet Haki Safety, som tidigare hette Midway Holding. Näst största innehavet är Wihlborgs, i övrigt är portföljen bred med över 40 innehav. Även här spökar dock Image Systems som sjunde största innehav.

Sedan kommer familjen Granlund med investmentbolaget Volito som bildat en förmögenhet genom bland annat flygleasing. Portföljen är enligt Holdings värd 2,3 miljarder kronor. Familjens överhuvud Karl-Axel Grandlund håller en mycket låg profil och ger inte intervjuer till media. Här utgörs den största delen av kapitalet av aktier i Peab och industriföretaget Bulten. Bland 30 innehav märks också EQT och Annehem Fastigheter. Här fanns också det onoterade Youcruit, vars konkurs Rapidus avslöjade igår.

Därnäst kommer nästa Axisgrundare, Martin Gren, med sitt investmentbolag Grenspecialisten med ett portföljvärde på 4,4 miljarder kronor. Med tanke på att han fick 2,4 miljarder för sina Axis-aktier får förvaltningen betraktas som lyckad.

– Jag är nöjd med portföljens utveckling. Grenspeicalisten har sex anställda som sköter förvaltningen med ett stort mandat. Jag involveras ganska sällan i konkreta allokeringsbeslut, säger Martin Gren till Rapidus.

De tre största innehaven är Vitec Software Group, Proact IT Group och Lime Technologies.

– Vårt senaste tillskott i portföljen är Novotek. Sedan tycker jag Lumen Radio är värt att lyfta fram, säger Martin Gren som valdes in i Lumens styrelse förra året.

På tredje plats uppifrån kommer Dunkerstiftelserna som förvaltar en röstmajoritet i Trelleborg. Bara den posten är värd 12 av totalt 12,8 miljarder kronor. I övrigt finns drygt 25 innhav i stora svenska börsbolag.

Tvåa är Backahill, med Peab-grundaren Erik Paulsson. Portföljvärdet är 15,8 miljarder kronor enligt Holdings, men endast nio synliga innehav skvallrar om att detta inte är hela bilden. Största listade innehaven är i alla fall fastighetsbolagen Catena, Fabege och Wihlborgs.

Som etta tar Rapidus med familjen Rune Anderssons Mellby Gård. Här ingår så många onoterade innehav som inte listas i Holdings att databasen inte ger en rättvisande bild. Vi konstaterar att Mellby Gård enligt egna räkenskaper hade en balansomslutning på 17,2 miljarder kronor år 2023. Mellby Gård är bland annat storägare i de noterade bolagen Academedia och Duni. I övrigt finns helägda bolag som Kappahl, Oscar Jacobsson och Älvsbyhus.

Vi lämnar till familjerna Paulsson och Andersson att tvista om vem som är rikast i Skåne.

OBS! Den här listan gör inte anspråk på att vara fullständig. Hur är det till exempel med Dan Olofsson och Percy Nilsson, Beijer Ref-miljardärerna Joen Magnusson och Per Bertland? Tyvärr är Holdings information otillräcklig för att ge en bild som kan antas vara rättvisande.

Gunnar Wrede

Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.