måndag 22 juli 2024

inloggad som

Storytel gjorde honom till ängel

|  
|  

En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och möjliggjorde flera investeringar i skånska bolag. Men affärsängeln Filip Larsson är något av en doldis i regionen.

Nyligen utsågs Filip Larsson till Årets Affärsängel 2023 av investerarnätverket Connect Sverige. Han har flera års erfarenhet som affärsängel och investerare i bagaget.

Företagarresan började redan i högstadiet. Då byggde han hemsidor, bland annat DLL-files.com som fortfarande finns kvar. Han lanserade även en, på den tiden populär, sajt för busringningar.

Med intäkterna från hemsidorna lade Filip Larsson grunden till sin Malmöbaserade verksamhet. I dag driver han förutom investeringsbolaget Tilf även fastighetsbolaget Laris fastigheter med bostäder, industri, lager, logistik, kontor och förråd.

Den investering Filip Larsson är mest nöjd med är den i ljudboksbolaget Storytel.

– Jag gick in tidigt i Storytel som i dag omsätter 4 miljarder kronor. Jag har innehav i bolaget, hur mycket vill jag inte gå ut med offentligt, men det har finansierat många nya investeringar, säger Filip Larsson till Rapidus.

Han har i tidig fas pumpat in pengar i flera andra skånska bolag. Bland andra cybersäkerhetsföretaget Debricked, skogsmätningsföretaget Katam och wellnessbolaget Twiik. Samtliga är omskrivna i Rapidus vid flera tillfällen.

Finns det någon hemlig formel när du väljer investeringar?

– Det finns ingen secret sauce, inget hemligt recept. Jag brukar jämföra en investering med att vara kär. Produkten är givetvis viktig, men entreprenören och teamet är det jag i slutändan faller för och investerar i. Man måste vara sig själv. Du kan inte komma till mig och försöka vara något du inte är. För det är ett väldigt långt förhållande som man ska gå in i, säger Filip Larsson.

Hur mycket han investerar skiljer sig från bolag till bolag. Många affärsänglar räknar från start på vilken avkastning de ska få och på vilken tid. Men så tänker inte Filip Larsson.

– Jag brukar säga att om bolaget har en miljardmarknad framför sig, eller om det kan bli tillräckligt stort, då kommer avkastningen att komma. Exakt hur många procent det är tillbakaräknat per år är inte det viktigaste.

Så vilken är nästa stora bransch att investera i?

– Det är en fråga som är väldigt bred och som jag ofta får. Med tiden har det blivit viktigare för mig att investera i sådant som leder till ett bättre samhälle, säger Filip Larsson.

Martin Linderoth

En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.