torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Storytel gjorde honom till ängel

|  
|  

En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och möjliggjorde flera investeringar i skånska bolag. Men affärsängeln Filip Larsson är något av en doldis i regionen.

Nyligen utsågs Filip Larsson till Årets Affärsängel 2023 av investerarnätverket Connect Sverige. Han har flera års erfarenhet som affärsängel och investerare i bagaget.

Företagarresan började redan i högstadiet. Då byggde han hemsidor, bland annat DLL-files.com som fortfarande finns kvar. Han lanserade även en, på den tiden populär, sajt för busringningar.

Med intäkterna från hemsidorna lade Filip Larsson grunden till sin Malmöbaserade verksamhet. I dag driver han förutom investeringsbolaget Tilf även fastighetsbolaget Laris fastigheter med bostäder, industri, lager, logistik, kontor och förråd.

Den investering Filip Larsson är mest nöjd med är den i ljudboksbolaget Storytel.

– Jag gick in tidigt i Storytel som i dag omsätter 4 miljarder kronor. Jag har innehav i bolaget, hur mycket vill jag inte gå ut med offentligt, men det har finansierat många nya investeringar, säger Filip Larsson till Rapidus.

Han har i tidig fas pumpat in pengar i flera andra skånska bolag. Bland andra cybersäkerhetsföretaget Debricked, skogsmätningsföretaget Katam och wellnessbolaget Twiik. Samtliga är omskrivna i Rapidus vid flera tillfällen.

Finns det någon hemlig formel när du väljer investeringar?

– Det finns ingen secret sauce, inget hemligt recept. Jag brukar jämföra en investering med att vara kär. Produkten är givetvis viktig, men entreprenören och teamet är det jag i slutändan faller för och investerar i. Man måste vara sig själv. Du kan inte komma till mig och försöka vara något du inte är. För det är ett väldigt långt förhållande som man ska gå in i, säger Filip Larsson.

Hur mycket han investerar skiljer sig från bolag till bolag. Många affärsänglar räknar från start på vilken avkastning de ska få och på vilken tid. Men så tänker inte Filip Larsson.

– Jag brukar säga att om bolaget har en miljardmarknad framför sig, eller om det kan bli tillräckligt stort, då kommer avkastningen att komma. Exakt hur många procent det är tillbakaräknat per år är inte det viktigaste.

Så vilken är nästa stora bransch att investera i?

– Det är en fråga som är väldigt bred och som jag ofta får. Med tiden har det blivit viktigare för mig att investera i sådant som leder till ett bättre samhälle, säger Filip Larsson.

Martin Linderoth

En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Spelet bakom Academedia-affären 

  I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.