måndag 8 juli 2024

inloggad som

Aktietips för sommaren

Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

De skånska börsnoterade bolagen har hittills i år backat med i genomsnitt 3,3 procent. Det är betydligt sämre än börsen som helhet som stigit med 7,4 procent (OMX PI). 

En betydligt trevligare bild framträder vid en titt på de skånska bolagen på Stockholmsbörsens large cap-lista. Dessa 14 bolag har i genomsnitt stigit med 14 procent, drivet av fettbolaget AAK som stigit med 38 procent hittills i år.

En aktie som stått i stort sett still i år, men som stigit med 93 procent det senaste året och alltså hade en formidabel höst 2023, är läkemedelsföretaget Camurus.

Det är också den aktie som Björn Englund rekommenderar. Han är vd för investeringsbolaget I Love Lund och är långt ifrån opartisk i sin bedömning. Camurus ligger i hans portfölj.

– Camurus ger en väldigt intressant riskjusterad avkastning. Det vill säga att det är betydligt mer troligt att aktien ska dubblas än att den ska halveras. Jag hade gärna haft fler Camurus-aktier i portföljen, men vårt placeringsreglemente gör att vi inte kan öka mer, säger Björn Englund.

Camurus säljer läkemedel för opiatberoende och det var framgångar med detta och lansering i USA som satte fart på aktien i höstas.

– Aktien är dyr med ett p/e-tal på närmare 70, men bra bolag är dyra, säger Björn Englund.

Anders Haskel, en mångårig tidigare skribent i Rapidus har sett över den skånska aktielistan och hittat fyra han tror på: Thule, Lindab, Trianon och Mildef.

– Thule peakade under pandemin med sina utomhusprodukter. Sedan kom ränteuppgången och bromsade försäljningen. Nu kommer privakonsumtionen tillbaka och det kommer att gynna Thule, säger Anders Haskel.

Både Lindab och Trianon är också exempel på återhämtningar i samband med att räntan beräknas gå ned. Lindab säljer ventilationsutrustning och är beroende av byggandet, medan Trianon är ett fastighetsbolag med tonvikt på hyresbostäder.

– Lindab är ett välskött bolag som bör gynnas av en konjunkturförbättring. Trianon har varit högt belånade men har fått ordning på finanserna. I det långa loppet är hyresbostäder en bra affär, säger Anders Haskel.

Hans fjärde tips ger han etiketten ”bonustips” med en högre osäkerhet. 

– Försvarselekronikföretaget Mildef har hamnat i skuggan av Saabs uppgångar. Aktien steg under 2022 och fick en hög värdering. Sedan dess har aktien legat still och vuxit i värderingen med nya order och en bra orderbok. Möjligen tar Mildefs aktie inte fart just i sommar, men bolaget har framtiden för sig.

Undertecknad passar också på att lufta ett par tankar:

Att rekommendera att köpa aktier i något av Skånes alla utvecklingsbolag vore dumdristigt. Bolag som forskar och hoppas på framgång är lottsedlar och kräver stor kunskap av investeraren.

Däremot finns det några intressanta lägen för bottenfiske. Ett är Kjell & Co som haft det motigt när konsumenterna hållit i plånboken samtidigt som inflationen höjt bolagets inköpspriser. Aktien fick storstryk i samband med bokslutet i februari och har inte hämtat sig sedan dess. Men nog borde konsumenterna komma tillbaka när räntan går ned.

Ett annat bottenfiske är Genovis. Bolaget tillverkar enzymer och kunderna är läkemedelsbolag. Aktien har varit i utförslöpa sedan hösten 2021 medan bolaget investerat och flyttat till nya skärddarsydda lokaler. Sannolikt drar aktiemarknaden allt som har med läkemedel att göra (och inte heter Novo Nordisk) över en kam. När det klimatet vänder är oklart, men då bör Genovis ha fina utsikter.

Gunnar Wrede

Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • Så väcker du journalistens intresse

  Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.