måndag 8 juli 2024

inloggad som

Skånska aktievinnare – och förlorare

|  
|  

Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

De skånska aktierna har gjort riktigt bra ifrån sig under första halvåret, i alla fall på Nasdaqs huvudlista. Medan hela Stockholmsbörsen, OMXPI-index, stigit med 8 procent har de skånska large cap-bolagen stigit med 13 procent. Bäst har det gått för AAK som stigit med 38 procent, sämst för Hexpol som fallit med 3 procent.

På mid- och small cap har de skånska bolagen stigit med hela 22 procent där också första halvårets totalvinnare återfinns: Precise Biometrics med en uppgång på 234 procent.

Precise Biometrics i Lund utvecklar mjukvara för biometri som finger-, ansikts- och handavkänning och har haft det tufft. Aktien kommer från låga nivåer. Aktien stod i 1 krona i mars i år men har, som Rapidus redan uppmärksammat, tagit fart på vårkanten.

I en intervju i april sa vd Joakin Nydemark att ”en stor del av våra intäkter har varit kopplade till mobiltelefoner och där har det varit tufft på marknaden de senaste två åren. Dessutom sjönk våra försäljningsvolymer ganska drastiskt på grund av pandemin. Nu vänder marknaden för mobiltelefoner och kommer av allt att döma växa”.

I maj kom en rapport för det första kvartalet som gav stöd till Joakim Nydemarks optimism och lyfte aktien rejält.

Sämre har det gått för bolagen på First North och Spotlight. Medan index för First North är oförändrat och Spotlight har gått upp med 13 procent har de skånska bolagen på dessa listor som grupp fallit med nästan 11 procent.

Här finns dock tvåan bland vinnarna: Lundabolaget Serstech som säljer utrustning för avkänning och analys av kemikalier, till exempel knark och sprängmedel. Kunder är tull, polis och militär. Aktien har stigit med 205 procent hittills i år, men även här från mycket låga nivåer. Serstechs börsvärde är 357 Mkr.

Det geopolitiska läget spelar Serstech i händerna med ökat intresse från inte minst USA och Nato. Dock är det främst i Asien som Serstech hittills har försäljning.

Nu till det tråkiga. Sämst av alla skånska aktier hittills i år är medicinteknikbolaget Qlife Holding med en nedgång på 94 procent. Bolaget är i själva verket danskt men har säte i Helsingborg på grund av noteringen på svenska First North. Det danska dotterbolaget, där verksamheten sker, sattes i rekonstruktion i april i år.

Tvåa från botten är Cortus Energy med en nedgång på avrundade 94 procent, dock med några decimaler mindre än Qlife. Bolaget har säte i Stockholm, men har sin huvudsakliga verksamhet i Skåne med ett samarbete med Höganäs om förnybar energigas.

Skånska vinnaraktier, tio i topp, uppgång i procent, avrundat

Precise Biometrics234
Serstech205
Hamlet Biopharma186
Pila Pharma169
Ascelia Pharma145
Terranet120
Acarix109
Acucort102
Bioinvent98
Chosa Oncology95

Skånska förloraraktier, tio i topp, nedgång i procent

Qlife Holding93,97
Cortus Energy93,91
Duearity92,79
Scandion Oncology92,74
Diagonal Bio92,12
Spermosens90,43
Arcede Pharma89,01
Carbiotix89,00
Our Living84,81
Tendo83,50

Gunnar Wrede

Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.