fredag 14 juni 2024

inloggad som

Tunt i Affärsänglarnas portfölj

Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

Plexian var flaggskeppet i Affärsänglarnas erbjudande till de privatpersoner som företaget har ringt upp med säljbudskapet att mot en medlemsavgift få en exklusiv palett av investeringsmöjligheter. Plexian var börsnoterat men hade aldrig någon affär. Som Rapidus tidigare skrivit var ett bärande kundavtal redan brutet när bolaget noterades, utan att aktiemarknaden informerats. Plexian försattes i konkurs i april i år

Svensk Fixkam är ett bolag som påstås sälja ett verktyg för golvläggare. Bolaget saknar omsättning med undantag för 125.000 kronor 2022, som är de senaste siffrorna Rapidus tagit del av. Fixkam saknar vd och styrelsen utgörs av paret Sami och Helena Sulieman, vars villa i Jägersro utgör bolagets hemadress.

Carswipe, som förmedlar begagnade bilar i Europa och omsatte cirka 1 miljon kronor i fjol. Affärsänglarna äger minst 10 procent av bolaget.

– De stöttade oss med kapital 2022 och har inte varit aktiva i bolaget sedan dess, säger Ivan Boberg Jovanovic till Rapidus.

Glassföretaget Köld fick hjälp att ta in sitt första och enda externa kapital av Sami Sulieman med bolag. Sulieman äger själv cirka 15 procent av Köld, enligt medgrundaren Peter Svanberg.

– Vi fick också 30-40 mindre aktieägare via hans nätverk. Ett par utav dem har velat dra tillbaka sin investeringar, säger han till Rapidus.

Bolagen listas på Affärsänglarnas hemsida under rubriken ”Några av våra bolag, där (…) vi tillsammans bygger framgång”.

– Det är en kraftig frisering. Vi har haft kontakt me de har inte alls varit involverade i vår operativa verksamhet. 2021 flyttade vi in till våra nya lokaler och Sami Sulieman har aldrig ens varit här, säger Peter Svanberg.

Bolaget Affärsänglarna i Malmö omsatte 326.000 kronor 2022 vilket är den senast tillgängliga siffran hos Bolagsverket. Resultatet var en förlust på 6,6 Mkr.

Emiliano Strauss

Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Ny konkurs i Sulieman-sfären

  Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Gruppkrav mot Suliemans bolag

  Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • Osäkra tillgångar i Plexian

  Pengarna tog slut för snabbt. Det säger Håkan Hallström som på måndagen utsågs till konkursförvaltare i det börsnoterade Malmöbolaget Plexian.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Spelet bakom Academedia-affären 

  I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.