fredag 10 maj 2024

inloggad som

Portabel bombdetektor från Ideon lanseras i höst

|  
|  

Ideonbaserade Serstech öppnar en nyemission för att få in fyra miljoner kronor från nya och befintliga investerare. Pengarna ska bland annat gå till tillverkning av en liten spektrometer som lanseras senare i år, och som man hoppas ska bli ledande på en miljardmarknad.

Serstechs spektrometrar belyser ytor med en laserstråle för att kunna identifiera olika molekyler, som rör sig på olika sätt när de träffas av strålen.

Den nya produkten går under arbetsnamnet Serstech Indicator och ska till skillnad från tidigare produkter på marknaden bli portabel. Detta gör den intressant för verksamheter som snabbt vill ha svar på sina tester, men som i dag måste skicka in proverna till ett laboratorium och vänta i upp till en vecka på resultat. 

Vd Peter Höjerback delar in de potentiella kunderna i två grupper.

— Den ena är folk i industrin. När industrin tar emot råvaror måste de veta att de lägger in rätt varor i sin produktion, säger han.

Den andra gruppen är polis och tullpersonal som hittar okända ämnen som måste identifieras, till exempel sprängämnen, narkotika och farliga kemikalier.

Serstech ska genomföra pilottester under sommaren, och därefter lansera produkten i fjärde kvartalet i år. Serstech Indicator blir något tjockare än en smartphone. Grundtekniken är densamma som Serstech har använt i det EU-finansierade Bonas-projektet, där man jobbat med att bygga in företagets sensorer i bland annat stolpar, bilar och brevlådor för upptäcka olaglig bombtillverkning.

Omsättning förra året var 4,5 miljoner kronor. De nuvarande kunderna finns inom försvaret, industrin och universitetsvärlden.

Sören Billing

Ideonbaserade Serstech öppnar en nyemission för att få in fyra miljoner kronor från nya och befintliga investerare. Pengarna ska bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen