lördag 27 april 2024

inloggad som

Avidicare tankar och värvar bolagsveteran

|  
|  ,

Lundaföretaget Avidicare, som utvecklar luftrening för operationssalar, får in 30 miljoner kronor från nya och gamla ägare för att finansiera en större internationell expansion. En av de nya delägarna, Bengt Sjöholm, går också in i bolagets styrelse. Han har tidigare bland annat varit vd för bastuföretaget Tylö, i ledningen för Getinge, ordförande för Halmstad BK, och sitter i dag i styrelsen för börsraketen Cellink.

– Våra huvudägare Industrifonden och SEB Venture Capital sa till mig att när vi fått fart på försäljningen så ville de investera mer pengar. Och det fick vi verkligen i fjol, omsättningen ökade med 400 procent till 11 miljoner kronor. Nu ska vi framför allt etablera oss i fler länder, säger Avidicares vd Peter Höjerback till Rapidus.

Avidicares system Opragon använder luftströmmar från ventilationssystem i taken för att svepa bort bakterier från personalens hud och ned på golvet, där de sugs ut.

– Bara i Sverige dör ungefär 1500 personer varje år på grund av infektioner i samband med operationer. Det är mer än fem gånger fler än som dör i trafiken. Vårt system gör rent i hela rummet så personalen kan jobba på en större yta. Det är dessutom väldigt tyst och drar 30 procent mindre energi än konkurrenterna så det är bra för naturen och budgeten också., säger Peter Höjerback.

2018 sålde Avidicare sina första system i Tyskland, Schweiz och USA. Totalt finns nu 180 installationer i världen, varav ett 50-tal installationer i Holland. Peter Höjerback säger att bolaget även fått förfrågningar från Asien, men där har ingenting levererats ännu.

– Vi är ofta med själva i det första projektet i ett nytt land, men sedan säljer vi alltid via en lokal partner. Vårt upplägg är att hitta partners som levererar kompletterande produkter till operationsrum så vi kan ge fördelar åt varandras erbjudanden, säger Peter Höjerback.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget Avidicare, som utvecklar luftrening för operationssalar, får in 30 miljoner kronor från nya och gamla ägare för att finansiera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.