fredag 19 april 2024

inloggad som

Regionala aktörer backar upp ny 200-miljonersfond

I slutet av juni klubbas formerna för den nya EU-finansierade riskkapitalfond som ska ersätta Sydsvensk Entreprenörfond. Enligt planen ska 200 miljoner kronor investeras i ett 40-tal mindre tillväxtbolag i Skåne och Blekinge fram till 2021. Hälften av pengarna är redan säkrade.

Den nya fonden, som getts namnet Almi Invest Syd, ska ersätta såväl Sydsvensk Entreprenörfond som Almis tidigare såddfinansiering i södra Sverige. Även med det inräknat handlar det om en märkbar uppväxling. Sydsvensk Entreprenörfond startade 2009 med 130 miljoner kronor i kassan och under samma period har Almi satsat 30-35 miljoner kronor i såddfinansieringar i Skåne och Blekinge, enligt Sydsvensk Entreprenörfonds vd Lars Persson.

Hälften av pengarna i Almi Invest Syd är tänkta att komma från EU:s regionala strukturfondsprogram för Skåne och Blekinge. Förutsatt att de pengarna kommer på plats har Almi, Region Skåne, Region Blekinge och Tillväxtverket lovat att stå för motfinansieringen på 100 miljoner kronor.

Delar av de pengarna ska komma från försäljningen av Sydsvensk Entreprenörfonds portfölj, som i dag består av andelar i 15 bolag. Bland dem finns BoMill, Triomed, Alligator Bioscience och Crossborder Technologies. Ett tidigare innehav i Aktietorgsnoterade Lundabolaget Serstech har fonden sålt av för över tio miljoner kronor, uppger Lars Persson.

Även Almis sydsvenska såddfinansieringsportfölj med sammanlagt 17 bolag ska de närmaste sex åren säljas av och pengarna gå in i Almi Invest Syd.

Liknande fonder är på gång att bildas ur samtliga åtta regionala strukturfondsprogram i Sverige. Men Almi Invest Syd blir den största, övriga ligger på 110-170 miljoner kronor styck.

Bodil_Rosvall− Vi har sett att det här fungerar och vi tror på att detta är ett sätt att skapa hållbar tillväxt i regionen, säger Region Skånes näringslivschef Bodil Rosvall Jönsson till Rapidus.

Slutgiltigt beslut om EU-pengarna tas i slutet av juni av det så kallade strukturfondspartnerskapet, en regional kommitté utsedd av regeringen med tung representation från Region Skåne. Ordförande är miljöpartisten Mätta Ivarsson, till vardags ordförande i Region Skånes utvecklingsnämnd.

Erik Olausson

I slutet av juni klubbas formerna för den nya EU-finansierade riskkapitalfond som ska ersätta Sydsvensk Entreprenörfond. Enligt planen ska 200 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.