torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Avidicare växlar upp efter kapitalförstärkning

|  
|  

Lundabolaget Avidicare reser 20 miljoner kronor från befintliga ägare, bland annat Industrifonden och SEB Ventures Capital. Bolaget planerar nu att expandera internationellt med sin luftreningsutrustning för operationssalar.

– I USA, där vi redan har en installation, sålde vi under förra året till en stor universitetsklinik. Vi gjorde även vår första affär i Kina. När vi får våra nya referensanläggningar på plats hoppas vi börja växa i de länderna. Vi växer vidare i Nederländerna där vi redan har referensanläggningar, och i Sverige med installationer på Skånes universitetssjukhus i Malmö och på nya barnsjukhuset i Göteborg, säger Avidicares vd Peter Höjerback.

Han säger att deras distributionspartner Medexs har tagit 40 procent av nederländska marknaden på några år.

– Totalt har vi sålt cirka 300 installationer och vi dubblade försäljningen förra året till 15,6 miljoner kronor jämfört med året tidigare, säger han.

Avidicares patenterade teknik Opragon skyddar patienterna genom att skapa en ultraren luftström från taket. Luften kommer in via filter och faller mot golvet då den är kyld till några grader kallare lufttemperaturen i rummet. Bolaget har i flera år diskuterat med kunder i fler länder om att installera referensanläggningar.

– När man introducerar ny teknik i ett fält som redan har en teknik får man först berätta storyn, sedan ha en referensanläggning så att de kan kontrollera hur den fungerar. Därefter kan man bygga affärer. De konventionella installationer som vi ersätter drar 30 procent mer energi än våra, som förutom att vara energisnåla ger ren luft i hela operationsrummet, säger han.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Avidicare reser 20 miljoner kronor från befintliga ägare, bland annat Industrifonden och SEB Ventures Capital. Bolaget planerar nu att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]