fredag 26 april 2024

inloggad som

Skånska innovationsbolag går mot börsrekord…

Guldgrävandet på börsen fortsätter för de skånska innovations- och teknikföretagen. Bara under årets första tre månader har de tillsammans tagit in nästan 540 miljoner kronor, nära häften av hela 2014 års kapitalresning. Åttio procent av pengarna har investerats i bolag på de mindre listorna.

Börsbolag_emissioner_april_2015_v3Som Rapidus kunde berätta i vintras tog innovationsföretagen i Skåne in över 1,2 miljarder kronor genom nyemissioner under förra året. Det är den högsta siffran sedan 2011, då Active Biotech och Hexpol tillsammans drog två tredjedelar av det årets emissioner på 1,4 miljarder kronor.

Under 2014 ökade investeringarna på de mindre listorna kraftigt, till 748 miljoner kronor för bolag på Aktietorget, Nordic Growth Market och First North.

Hittills i år har över 420 miljoner kronor investerats i skånska innovationsbolag på de mindre listorna. Merparten, 246 miljoner kronor, står Hansa Medical för. Men även exempelvis Ideonföretaget Serstech tog 21,4 miljoner kronor, genom en övertecknad nyemission. Samtidigt är investeringarna som görs i Sverige alltför små jämfört med andra länder som USA, menar Serstechs vd Peter Höjerback.

Peter Höjerback– Vi har en bevisad förmåga att bygga bra bolag i Sverige men det finns för lite kapital här. Vi har ju redan sett ett stort antal bolag som sålts till utländska bolag, som Polar Rose och Axis nu senast, säger han till Rapidus.

Under årets första månader har mest pengar investerats i företag inom medicinteknik och life science. Hansa Medical tog under våren in 246 miljoner kronor, och NeuroVive och Cantargia fick tillsammans in över hundra miljoner kronor genom nyemissioner.

Rapidus sammanställning över noterade skånska innovationsbolag och tekniskt orienterade industribolags emissioner hittar du här.

Hanna Sigeman

Guldgrävandet på börsen fortsätter för de skånska innovations- och teknikföretagen. Bara under årets första tre månader har de tillsammans tagit in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.