lördag 22 juni 2024

inloggad som

Mobile Heights Business Center satsar på elitism

Att kläcka fram affärsidéer ur intet har visat sig svårare än Mobile Heights Business Center räknat med. Genom att istället välja bland existerande bolagsfrön, och sålla hårdare, hoppas klusterorganisationen få bättre utväxling på stödinsatserna.

Mobile Heights Business Center grundades som ett EU-stött projekt 2009 för att matcha ihop affärsidéer och patent från regionens telekomjättar med hungriga entreprenörer. Bland annat bistod Ericsson med 250 överblivna patent till reapris. Sedan dess har 27 företagsfrön passerat igenom programmet, från Helsingborgsbaserade Amanzitel — senare uppköpt av kinesiska DingLi Communications — till konkursade Ideonbolaget Resqu.

Åtta bolag är helt nybildade. I sin egen utvärdering noterar dock Mobile Heights Business Center att det varit svårt att bilda nya bolag direkt från patentbanken, endast en sådan uppstart har sett dagens ljus. Sedan årsskiftet finansieras projektet av klusterorganisationen Mobile Heights. Samtidigt flyttas fokus från att försöka spåna fram nya företagsidéer till att hjälpa existerande idéer vidare.

— Vi kommer vara lite mer elitistiska och välja ut de bolag som har störst potential. Vi börjar titta på de som gått igenom det tidigare programmet, men i förlängningen ska vi vara öppna även för andra, säger Mats Jacobson, projektledare med ett förflutet som vd på Scalado.

8-10 bolagsembryon om året ska få hjälp med bland annat affärsutveckling, kapitalanskaffning och juridik. Först ut är TimeZynk i Malmö, som utvecklar ett mobilbaserat tidsrapporteringssystem åt exempelvis konsult- och bemanningsbolag, och Ronnebybaserade Malvacom.

Mobile Heights Business Center har en budget på cirka tre miljoner kronor om året, som framöver bekostas helt av Mobile Heights. Klusterorganisationen Mobile Heights startades av en handfull regionala aktörer med Lunds universitet, TeliaSonera och Ericsson-bolagen i spetsen. Nyligen har medlemsskaran utvidgats med bland andra HTC, Jayway och RIM.

Erik Olausson

Att kläcka fram affärsidéer ur intet har visat sig svårare än Mobile Heights Business Center räknat med. Genom att istället […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]