lördag 13 april 2024

inloggad som

Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

Beammwave har inte rest pengar sedan börsnoteringen för två år sedan. Nu räcker dock inte pengarna längre och företaget aviserar en nyemission på 39,5 miljoner kronor.

Beammwave utvecklar teknik för 5G- och 6G-mobilnäten, en antennteknik som ska klara de radiovågformer som blir allt svårare att hantera i takt med att mobilnäten går upp i frekvens. Målet är att komma in i de stora mobiltelefonvarumärkena och/eller dess underleverantörer.

– 2024 kommer att handla om produktutveckling tillsammans med samarbetspartner som också är potentiella volymkunder. En stor del av pengarna från emissionen kommer att gå till att knyta till oss fler partner, säger vd Stefan Svedberg till Rapidus.

Nyemissionen är garanterad till 67,5 procent genom garantier och större ägares löften att teckna pro rata-andelar, bland andra investmentbolaget Concejo.

Grundarna kommer inte att teckna sina pro rata-andelar fullt ut. De är alla fortfarande storägare och det gäller vd Stefan Svendberg, patentstjärnan Bengt Lindoff, Per-Olof Brandt och Markus Törmänen. Tillsammans har dessa drygt 30 procent av aktierna.

Emissionen medför en utspädning på 50 procent. Därutöver ingår en teckningsoption i emissionen som vid fullt utnyttjande i december i år medför en utspädning på ytterligare 33 procent.

Aktien föll med 33 procent på måndagsmorgonen.

Vibrosense meddelar en nyemission på 26,1 Mkr för att fortsatt finansiera sin forskning inom diabetes, onkologi och hand-och armvibrationssyndrom. Bolaget utvecklar en teknik för att mäta förmågan att uppfatta vibrationer i händer och fötter. På så vis ska tidiga tecken på nevskador kunna upptäckas.

Emissionen är säkerställd till cirka 50 procent genom tecknings- och garantiåtaganden. Även denna emission omfattar en så kallad unit där en teckningsoption ingår. Vid fullt utnyttjande av denna kan maximalt ytterligare 39 Mkr komma in i bolaget. Utspädningen är även här 50 procent och aktien föll kraftigt på beskedet i torsdags i förra veckan.

Enorama Pharma, som utvecklar nikotinprodukter i form av tuggummin och snuspåsar, är också i färd med en nyemission. 29 Mkr ska finansiera bolagets fortsatta drift. I fredags meddelade bolaget att teckningstiden förlängs där sista teckningsdag flyttas från den 25 mars till den 2 april. Emissionen är dock säkerställd till 74 procent.

Gunnar Wrede

Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.