lördag 30 september 2023

inloggad som

Alixlabs flyttar in i ProNano

|  
|  

Innan årsskiftet invigde nanoteknikbolaget Alixlabs sitt nya kontor i ProNano och blev därmed första bolaget att flytta in i nanolabbet. Nu är även utrustningen på plats för att kunna testproducera i liten skala, samtidigt som bolagets patenterade teknik verifieras i Tyskland. 

Statliga forskningsinstitutet Rise ligger bakom ProNano som huserar i Sol Voltaics och Max IV-föregångaren MaxLabs gamla lokaler. Hexagem, med kontor en bit bort på Ideon, var först att börja använda labbytorna för att testproducera halvledarmaterialet galliumnitrid. 

– Vi har en del teknologiska milstolpar som vi måste uppnå i år och nu har vi alla möjligheter att göra det och fortsätta expandera, säger AlixLabs vd och medgrundare Jonas Sundqvist. 

AlixLabs utvecklar en ny produktionsmetod för halvledarkomponenter som ska vara både snabbare och billigare än dagens metoder. Deras tidiga tester pekar dessutom på att metoden har miljömässiga fördelar då den drar mindre ström och använder färre kemikalier. 

– Det var en slumpmässig upptäckt vi gjorde i labbet, under experiment som hade helt andra mål märkte vi denna effekt. 

Bolaget har nu fyra heltidsanställda, sedan det i höstas tog in nio miljoner kronor från bland andra Almi Invest och tidigare NHL-proffset Michael Nylander med sönerna William och Alexander. Pengarna ska enligt planen räcka till början av 2023 då man siktar på att ta in betydligt mer kapital.

Komponenterna i halvledarmaterial produceras på kiselplattor. I Lund har bolaget kapacitet att testproducera på plattor som är 100 millimeter i diameter. Enligt Jonas Sundqvist behöver de komma upp i 300 millimeter för att kunna nå ut till globala halvledarjättar som Samsung, Apple och Intel samt deras utrustningsleverantörer. 

– Det är en banbrytande teknik med en naturligt hög risk att det inte funkar lika bra i massproduktion. Därför behöver vi investera i att närma oss produktionsnivå och minska risken, säger Jonas Sundqvist. 

För att uppnå det målet och visa att AlixLabs metod fungerar i stor skala arbetar man med tyska företaget Plasway och forskningsinstitutet Fraunhofer.

– Vi har tillgång till en pilotfabrik i Tyskland med den stora fördelen att vi där kan använda våra tänkta kunders egna kiselplattor. Lyckas vi vara först att erbjuda dem en billigare och eskalerbar metod så kan vi sedan leva på patent-licenser. 

Emiliano Strauss

Innan årsskiftet invigde nanoteknikbolaget Alixlabs sitt nya kontor i ProNano och blev därmed första bolaget att flytta in i nanolabbet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad