fredag 29 september 2023

inloggad som

Mästarens årsfacit: 25 nya patent

|  

Bengt Lindoff är en av Sveriges mesta uppfinnare med omkring 2.000 beviljade patent genom karriären. I år lär han klocka in på cirka 25 nya ansökningar.

– Jag har registrerat en ny patentansökan i genomsnitt var tionde arbetsdag sedan 1998, säger Bengt Lindoff.

Han en Ericsson-veteran från företagets produktutveckling och har dessutom jobbat för Huawei i Lund. Hemligheten bakom den extrema mängden patent är att telekombranschen är mycket patent-tung. En modern mobiltelefon innehåller omkring 100.000 patent, säger han.

–Den stora mängden patent, i kombination med att det finns flera aktörer som tillverkar snarlika produkter, gör att patenten säljs mellan konkurrenterna på licens. Själva patentet är alltså en produkt i sig. Därför är Ericsson Sveriges främsta patentfabrik, fortsätter Bengt Lindoff.

De flesta patentansökningar i Bengt Lindoffs skörd i år härrör från utvecklingen på Beammwave, ett Lundaföretag som sedan i våras är noterat på Nasdaq First North och tar fram en digital antennteknik för 5G-standarden. I år har det blivit 13 patentansökningar för Beammwaves räkning, men Bengt Lindoff räknar med att det blir ett par till innan jul.

Han är dessutom konsulterande uppfinnare åt andra företag och räknar med att året slutar på omkring 25 ansökningar. Om man lägger samman beviljade patent och patentansökningar som ännu inte är beviljade är Bengt Lindoff uppe i totalt cirka 2.700.

Men hur är det möjligt att spotta ur sig en patentansökan var tionde dag?

–Man ska till att börja med inte vara för kritisk till sina egna idéer. Det är också viktigt med medarbetare som är öppna för andras nya idéer. Sedan återstår mycket hårt arbete, säger han.

Bengt Lindoff har tidigare titulerats Sverigemästare i patent. Hur det är på den fronten är dock lite oklart. Det finns nämligen en annan person, Muhammad Kazmi på Ericsson i Stockholm, som också aspirerar på titeln. 

Alla dessa patent tillfaller dock inte forskarna personligen, de tas fram för uppdragsgivarens räkning. Stora företag som Ericsson betalar dock en bonus för beviljade patent.

Har du blivit rik på det här?

–Det har blivit ett hyfsat tillskott i kassan, säger Bengt Lindoff.

Gunnar Wrede

Bengt Lindoff är en av Sveriges mesta uppfinnare med omkring 2.000 beviljade patent genom karriären. I år lär han klocka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad