tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Mobile Heights inte längre bara mobilt

|  
|  

Det är inte mycket telekom kvar i klusterorganisationen Mobile Heights. I dag talar vd Ola Svedin hellre om ”tech” i bredare mening. Men grunden är fortfarande den kompetens som Ericsson och Sony en gång byggde. Rapidus gör en uppdatering av vad som hänt med mobilklustret i Lund.

Förra veckan berättade Rapidus om den mylla av företag som uppstått i spåren av Astra Zenecas nedläggning i Lund. Bland annat bolaget Iconovo som utmanar jätten på dess kärnområde – inhalatorer. Nu gör vi gör en uppdatering av vad som hänt med mobilundret i Lund.

– Namnet kommer från att det startades av mobilbranschen i Skåne, men det avspeglar inte alls vår verksamhet idag. Vi är en klusterorganisation för alla som använder avancerad digital teknik, så vid är definitionen nu för tiden. Bara fem av drygt 130 medlemmar kan kallas för telekom med lite god vilja, säger Ola Svedin.

Att så här runt tio år efter Sonys och Ericssons stora neddragningar i Lund tala om eller försöka avgränsa en mobil- eller ICT-bransch i regionen är inte längre relevant, menar han.

– Vi har i stort sett alla traditionella branscher bland medlemmarna. Idén är ju att man kan få tillgång till expertis inom digitala tekniker och det behöver alla idag.

Exakt hur ”branschen” utvecklats och hur stor den är i dag går inte sätta siffror på, säger Ola Svedin. Några skarpa gränser går helt enkelt inte att dra.

– Nu är det ungefär 1.500 personer på Sony och Ericsson i Lund. När de stod på toppen var det uppåt 6.000 – 7.000. De som jobbade där då finns kvar, men i andra bolag.

De bildar grunden för en framgångsrik tech-region när kompetensen de står för efterfrågas i andra branscher och sammanhang, menar han.

– En del av dem finns i de större konsultbolagen som Sigma Connectivity, Nexer eller HiQ. En del har gått till större bolag och har varit helt avgörande för att till exempel Volvo Cars eller Bosch kunnat växa här i Skåne.

Ola Svedin talar om en positiv spiral.

– Det finns en tillräckligt stor kritisk massa för att locka till sig nya experter, nya bolag, nya företagsetableringar och även riskkapitalister som tittar på de startups som har de här spännande experterna anställda.

Mobile Heights vision är inget mindre än Skåne som ett av världens centrum för tech. Stort fokus ligger framöver på två EU-finansierade projekt. Det ena är Digithub, en av fyra svenska så kallade europeiska digitala innovationshubbar. Initiativet riktar sig dels till små och medelstora företag, dels till offentlig sektor, i syfte att accelerera digitaliseringen.

Det andra är Silicon Eurocluster-projektet som är en del av EU-programmet Horizon. Det handlar om att välja ut innovativa företag inom mikroelektronik som får direkt kontantstöd för sin produktutveckling.

– Vår mission är också att få till en europeisk koppling, så att Sverige och Skåne får ta del av EU:s utvecklingsmedel i högre grad. Vi är med och betalar, då måste vi också se till att vi får tillbaka stödmedel hit, säger Ola Svedin.

Ola Nilsson

Det är inte mycket telekom kvar i klusterorganisationen Mobile Heights. I dag talar vd Ola Svedin hellre om ”tech” i bredare mening.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.