måndag 20 maj 2024

inloggad som

Börsbolagen ökar sin FoU — men mycket går utomlands

Kort sagt: Skånes börsbolag satsar hårt på forskning och utveckling. Trots vikande försäljning under krisåren har investeringarna i FoU ökat med 30 procent sedan 2007. Men mycket av pengarna hamnar utomlands.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Vid sidan av AstraZenecas avvecklingar och Sony Ericssons neddragningar inom forskning och utveckling finns det skånska företag som satsar stort på området.

Igår kunde Rapidus berätta att elva av Skånes tongivande industri- och teknikbolag på Stockholmsbörsen tillsammans ökat sina investeringar i FoU med över en halv miljard kronor sedan 2007.

På fem år har FoU-kontot växt med 30 procent — till 2,6 miljarder — medan försäljningsintäkterna bara ökat elva procent. Gummikoncernen Trelleborg påverkar statistiken med sitt omsättningstapp, men siffrorna visar ändå en stark tro på innovation och nya produkter.

FoU 2007-2011

Den övre kurvan visar den sammanlagda omsättningen i de elva företagen, som listas i högerspalten. Grafens undre kurva visar hur satsningarna i FoU utvecklats. Belopp i miljoner kronor.

Givetvis är det helt riktigt att fortsätta satsa när det är makroekonomisk uppförsbacke. Inte ens under det svåra 2009 sparades det nämnvärt inom FoU. Istället förefaller det långsiktiga tänkandet ha vunnit en sällsynt seger i börsvärlden.

Flera av företagen Rapidus talat med planerar att öka satsningarna på FoU under 2012, exempelvis Beijer Electronics, Alfa Laval och Probi. Läkemedelsbolaget Active Biotech är med sitt varsel av 25 personer ett undantag.

Arbete pågår nu med att positionera sig inför en framtida konjunkturvändning. Det är onekligen lovande. Samtidigt är satsningarna på FoU inte något som per automatik kommer regionen till godo.

De skånska börsföretag som investerar allra mest i forskning och utveckling är jättekoncernerna Trelleborg och Alfa Laval. Här är anläggningarna i Skåne bara en liten del av ett globalt forskningsnät. Mycket av satsningarna hamnar utomlands, bland annat i enheter som tillkommit genom förvärv under årens lopp.

Totalt sett satsas det allt mindre företagspengar i forskning och utveckling på svensk mark, i fasta priser räknat. Siffrorna för 2011 är inte klara, men enligt Statistiska centralbyrån sjönk näringslivets FoU-investeringar i Sverige med fem procent till 77,8 miljarder kronor mellan åren 2007 och 2010.

Varför det är så? Sannolikt handlar det om en mix av konjunktur, kostnadsläge, ägarbild, infrastruktur, utbildningsnivå, skattetryck, klustersynergier, miljö, politik och lite annat.

Desto roligare är det att följa Axis, CellaVision och Probi. Här är forskningsintensiteten hög och utvecklingsstaberna stabilt förankrade i den skånska myllan. Bolagen växer starkt och mellan 13 och 18 öre från varje såld krona går tillbaka till produktutveckling.

I ljuset av nedrustningarna på storföretag som Sony Ericsson är just Axis med sin höga rekryteringstakt ett exempel på skånsk innovation som gör verklig skillnad, inte bara ur kund- och aktieägarperspektiv utan också ute i samhället. Företaget har växt till en dagsnotering på 1.127 anställda och planerar att ta in ytterligare ett par hundra i år, hälften säljare och hälften ingenjörer till huvudkontoret i Lund.

Klicka här för att komma till listan med skånska börsbolag och deras investeringar i FoU sedan 2007.

 

Kort sagt: Skånes börsbolag satsar hårt på forskning och utveckling. Trots vikande försäljning under krisåren har investeringarna i FoU ökat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.