torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Skånsk ekonomi i botten

|  
|  

Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

Konjunkturavmattningen har satt djupa avtryck i den skånska ekonomin och det är en mörk bild som målas upp i vårens utgåva “Skånsk konjunktur 2024” som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet.

– Utvecklingen har gått åt fel håll inom vissa områden. Det som sticker ut mest är den väldigt kraftiga inbromsningen i bostadsbyggandet. Inte sedan under finanskrisen 2009 har det påbörjats så få bostadsbyggen i Skåne, bland annat på grund av ökade byggkostnader och högre räntor. Inbromsningen på byggsidan är tuff, den drar med sig många andra branscher som är beroende av att det byggs, säger Sparbanken Skånes chef Björn Ovander.

Björn Ovander, bankchef Sparbanken Skåne

Även tillverkningsindustrin i Skåne har tappat gentemot övriga landet och Skåne har ingen dominerande exportindustri som har kunnat dra nytta av den svaga svenska kronan. Totalt minskade det skånska näringslivets omsättning med nästan 20 miljarder kronor förra året, eller 1,4 procent, mätt i fasta priser. Det är betydligt mer än i övriga storstadslän, och något mer än i landet som helhet.

– Skåne halkar efter och det vi ser är att jobbtillväxten i näringslivet enbart sker i Malmö och Lund. Det är en styrka för Skåne att de båda städerna förmår skapa så många nya jobb. Samtidigt är den en utmaning för övriga Skåne och kollektivtrafiken som ska hjälpa till att få arbetskraften att i högre utsträckning passera kommungränserna på väg mot de nya jobben, säger Björn Ovander.

Samtidigt ligger bolagskonkurserna på historiska nivåer. Enligt en färsk rapport från Syna ökade konkurserna i Skåne under april med 84 procent, till 125 stycken, jämfört med samma månad i fjol. Förra året ökade konkurserna med 27 procent med 1.205 registrerade konkurser i Skåne.

– Det är det högsta antalet sedan 1997. Det man dock ska komma ihåg är att ökningen främst kommer från soloföretag, säger Björn Ovander.

Drygt 2.600 anställda drabbades av förra årets konkurser, vilket är betydligt fler än året innan då 1.750 anställda berördes.

Men det finns ljusglimtar i det ekonomiska mörkret. Det kan vi bland annat tacka våra danska grannar för. På andra sidan Öresund växer den danska ekonomin, till stor del tack vare en framgångsrik läkemedelsindustri och inte minst läkemedelsgiganten Novo Nordisk, som investerar tvåsiffriga miljardbelopp för att bygga sina danska produktionsanläggningar. Med en svag svensk krona har Skåne blivit ett shopping- och övernattningsparadis främst för köpstarka danskar, men även för andra utländska turister. Och det finns fler ljusglimtar.

– Vi har fått en viktig signal om att Riksbanken är beredd att börja lätta på penningpolitiken. Mycket pekar på att vi står på botten av konjunkturcykeln och hur snabbt vändningen nu kan komma beror till stor del på takten i framtida räntesänkningar. Det finns indikationer på att vi under 2025 kommer tillbaka till något bättre tillväxtnivåer. För både privatpersoner och företag kommer den ekonomiska situationen att kunna stärkas. Det finns skäl för optimism, men det kan ta tid innan det märks i plånboken, säger Björn Ovander.

Martin Linderoth

Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]