fredag 3 maj 2024

inloggad som

Ett gott 2011 — så kom du bara 2012

Kort sagt: 2011 var året då eurosamarbetet började knaka i fogarna och skuldkris blev ett ord på allas läppar. Men ur skånskt perspektiv ser bilden lite annorlunda ut. Även här har det varit intensivt — men de goda nyheterna dominerar.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Precis när Rapidus drog igång efter sommaren lunchade jag med informationschefen på ett av Skånes större industriföretag. Han undrade hur Rapidus i sin rapportering skulle kunna matcha skeendena i världsekonomin. Överskuggas inte ekonominyheter i Öresundsregionen av krisen i USA, Grekland och för den delen Saab?

Jag svarade att vi gör vad vi kan för att hitta relevant stoff. Idag kan vi konstatera att det efter en händelserik vår blev en särdeles spännande höst, också i det regionala näringslivet.

I tisdags var det dags igen för en verklig toppnyhet rörande ett av Skånes innovationsbolag. Läkemedelsjätten Novartis tecknar ett licensavtal med Camurus om kandidaten CAM2029 mot hormonrelaterade sjukdomar. I ett första steg får Camurus 10 miljoner dollar, men om allt går i lås är affären värd över 700 miljoner dollar i framtida milstolpebetalningar. Till det kommer royaltyintäkter.

Bara för att förtydliga — det är alltså flera miljarder kronor till ett 30-mannabolag på Ideon som nu kan expandera och satsa på andra projekt.

Duocort Pharma, Jolife och Ipendo är ytterligare bevis på att drömmen om att lyckas med banbrytande innovationer verkligen kan gå i uppfyllelse. Bolagen har drivit sina idéer hela vägen till kommersiell framgång och har under året köpts upp i spektakulära affärer. Logga in i Rapidus arkiv för att läsa mer.

I flera fall fanns en lokal ägarkrets och pengarna ser där ut att stanna i regionen. Det är ytterligt svårt att lyckas med riskkapitalinvesteringar så framgångarna på den sidan är viktiga. De bäddar för att affärsänglar kan fortsätta vara aktiva trots utsikterna om ett svältår 2012. Även lokala riskkapitalbolag som Puls (säljare i Duocorts miljardaffär) och GS Development (helägare till Camurus) står nu väl rustade inför framtiden.

Totalt sett har riskkapitalmarknaden varit vikande ända sedan finanskrisen 2008. Men liksom humlan struntar i att den enligt myten inte kan flyga har skånska innovationsbolag trotsat krisen.

Neo Technology, Glo, Nexam Chemical och BoneSupport är några som under året kammat hem riktigt stora pengar, även sedan de mörka molnen drog in efter sommaren. På börsen tog Active Biotech, BioInvent och Precise Biometrics tillsammans in över 600 miljoner kronor.

Nysatsningar har präglat 2011. Max IV- och ESS-projekten är igång. Vi har också sett kraftfulla initiativ från enskilda personer.

Jag tänker på Mats Paulssons donation av 100 miljoner kronor till uppbyggnaden av Medicon Village. Dan Olofsson går i spetsen för Uppstart Malmö, en satsning som förfogar över 30 miljoner i såddkapital till entreprenörer från socialt utsatta områden. Och så har vi Framtidslyftet, där Mats Johansson lyckats få över 300 privatpersoner att skänka riskkapital.

Det är just sådana saker som kan göra skillnad när orosmolnen hopar sig. Efter flera år av skånskt självförtroende står det nu svart på vitt att tillväxten här ligger betydligt under den i Stockholm, räknat per capita. Statistiken presenterades av OECD på en dragning hos Region Skåne igår. Vidare har den danska konjunkturen fallit snabbt och prognoserna för Sverige är inte upplyftande, även om det råder fortsatt oenighet hos experterna om vart världsekonomin är på väg.

Den tunga industrin förbereder sig också för ett risigt år. En av de stora frågorna här i regionen är vad Sony vill med övertagandet av Sony Ericsson. Oron är stor på många håll.

Därför vill Rapidus ge en digital ryggdunk till alla kreativa människor där ute.

Kom an du bara, 2012, nu fajtas vi!

Läs om OECD:s rapport i Nytt från Öresund:
– Skåne halkar efter i tillväxtligan

Kort sagt: 2011 var året då eurosamarbetet började knaka i fogarna och skuldkris blev ett ord på allas läppar. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.