torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Ny optimism i Precise

|  
|  

Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

Under tisdagen rusade aktien med 61 procent – möjligen som svar på de senaste månadernas nyheter kombinerat med aktiens låga pris. Vid stängning stod aktien i 1,80 kronor.

Lundabolaget Precise Biometrics har mjukvaror för finger- och ansiktsigenkänning som licensieras ut mot royalty-betalning till producenter av mobiltelefoner, bilar och bärbara datorer. Sedan några veckor finns även mjukvara för identifiering via handflatan i produktlistan.

– En stor del av våra intäkter har varit kopplade till mobiltelefoner och där har det varit tufft på marknaden de senaste två åren. Dessutom sjönk våra försäljningsvolymer ganska drastiskt på grund av pandemin. Nu vänder marknaden för mobiltelefoner och kommer av allt att döma växa, säger bolagets vd Joakim Nydemark.

Bolaget har haft en lång resa sedan starten 1997 och det stora genombrottet har inte kommit än. Försäljningen har legat mellan 60 och 100 Mkr de senaste åren med negativt resultat. Förra årets omsättning landade på runt 75 Mkr med ungefär minus 25 Mkr i resultat och EBITDA minus 1,7 Mkr.

Joakim Nydemark fortsätter:

– Vi har också breddat produktportföljen med mjukvaror till fler produkttyper, som bilar och bärbara datorer, och vi får nya kundsegment i och med våra relativt nya besöks- och accessystem som ger återkommande intäkter i form av månatliga avgifter.

När det gäller mobiltelefoner tror Joakim Nydemark att företaget har en stor konkurrensfördel.

– Vi är den ena av endast två leverantörer i världen som har mjukvara som klarar av avläsning av exempelvis fingrar med hjälp av ultraljud, något som kommer att användas mer och mer då nuvarande optiska metod inte fungerar i de nyare generationerna av mobiltelefoner.

Elisabet Ottosson

Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.