måndag 29 april 2024

inloggad som

Ny optimism i Precise

|  
|  

Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

Under tisdagen rusade aktien med 61 procent – möjligen som svar på de senaste månadernas nyheter kombinerat med aktiens låga pris. Vid stängning stod aktien i 1,80 kronor.

Lundabolaget Precise Biometrics har mjukvaror för finger- och ansiktsigenkänning som licensieras ut mot royalty-betalning till producenter av mobiltelefoner, bilar och bärbara datorer. Sedan några veckor finns även mjukvara för identifiering via handflatan i produktlistan.

– En stor del av våra intäkter har varit kopplade till mobiltelefoner och där har det varit tufft på marknaden de senaste två åren. Dessutom sjönk våra försäljningsvolymer ganska drastiskt på grund av pandemin. Nu vänder marknaden för mobiltelefoner och kommer av allt att döma växa, säger bolagets vd Joakim Nydemark.

Bolaget har haft en lång resa sedan starten 1997 och det stora genombrottet har inte kommit än. Försäljningen har legat mellan 60 och 100 Mkr de senaste åren med negativt resultat. Förra årets omsättning landade på runt 75 Mkr med ungefär minus 25 Mkr i resultat och EBITDA minus 1,7 Mkr.

Joakim Nydemark fortsätter:

– Vi har också breddat produktportföljen med mjukvaror till fler produkttyper, som bilar och bärbara datorer, och vi får nya kundsegment i och med våra relativt nya besöks- och accessystem som ger återkommande intäkter i form av månatliga avgifter.

När det gäller mobiltelefoner tror Joakim Nydemark att företaget har en stor konkurrensfördel.

– Vi är den ena av endast två leverantörer i världen som har mjukvara som klarar av avläsning av exempelvis fingrar med hjälp av ultraljud, något som kommer att användas mer och mer då nuvarande optiska metod inte fungerar i de nyare generationerna av mobiltelefoner.

Elisabet Ottosson

Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.