tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Inkubatorerna måste toppa sina lag

Kort sagt: Företagsinkubatorer ska vara en språngbräda till framtiden, ingen långvård för svaga affärsidéer. Men i debatten får vi inte blunda för guldkornen som faktiskt vaskas fram. För att kunna öka tempot måste inkubatorerna våga välja bort. Alla ska inte med.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Landets 21 offentligt driftsfinansierade inkubatorer är kanske den mest centrala delen i det så kallade innovationssystemet, som går ut på att skapa nya tillväxtbolag.

Både regeringen och Region Skåne omarbetar nu sin innovationsstrategi, men skattesponsrade företagsinkubatorer i någon form lär ha en tung roll även i framtiden.

Så frågan är hur de kan trimmas.

I ett debattinlägg i Sydsvenskan efterlyser Nina Jansdotter, Thomas Torounidis och en grupp andra entreprenörer förändring. De vill bland annat se mer fokus på försäljning hos de unga bolagen, och mindre på att bygga fulländade produkter.

Det är en viktig debatt. Innovationssystemet behöver fart.

Rapidus gjorde i fjol en kartläggning av inkubatorerna på Ideon och Minc. Slutsatsen låg i linje med de senaste siffrorna från Innovationsbron som visar att tusen svenska inkubatorföretag gett i snitt 3,5 jobb.

På mer detaljerad nivå kunde vi se att bara ett av fem bolag från Ideon Innovation visade vinst. Lika många hade avvecklats. Resten gnetade på mot svarta siffror, ofta finansierade av bidrag och riskkapital.

Men vi hittade också ett antal guldkorn, som Scalado och Apsis som växt till 75 respektive 100 anställda. I dag kan vi se att de fortsatt framåt — och det rejält.

Bolagen har genom vinstskatter betalat tillbaka till innovationssystemet och börjat ladda statskassan för nästa generation av uppstarter. Givetvis kan vi inte säga exakt hur de skulle klarat sig utanför systemet, men vi kan konstatera att det emellanåt blir riktigt bra.

Jag tror det är där vi hittar pudelns kärna.

Det går många halvlyckade företagsbyggen på varje tillväxtraket. Det får vi acceptera. Allt kan inte bli till guld och ett vanligt medelvärde ser inte alltid så imponerande ut.

Utmaningen ligger i att förbättra ration. För det behövs hårdare nypor hos de inblandade aktörerna.

I ett tidigt skede är det okej att ge näring till en flora av uppstickare. Etablerade serieentreprenörer och de allra starkaste affärsidéerna har ofta en egen gräddfil till framtiden, medan de offentligt finansierade växthusen har en viktig uppgift i att hjälpa idéer från forskningsvärlden och nykläckta entreprenörer.

Men ganska snart måste inkubatorer och finansiärer börja gallra bland företagen så att de som verkligen har potential att växa får rätt stöd. Andra måste lämnas åt sitt öde.

Det är en osolidarisk och lite osvensk modell. Här i Sverige, och för den delen Danmark, ska ju alla få lika chans. Tyvärr fungerar inte elitlag på det viset.

Redan i dag sållas det bland inkommande idéer till inkubatorerna, men kanske behöver urvalet vara ännu tuffare. Väl inne i inkubatorn måste sedan uppföljningen bli mer individuellt anpassad.

Tjänsteföretag behöver bara några månader för att bevisa sin affärsidé, medan läkemedelsbolag kan behöva flera år. Skulle det visa sig att idén, eventuellt efter några snabba omarbetningar, inte håller för marknaden måste bolaget ge plats för nya prospekt.

Avgörande för att en sådan tempohöjning ska lyckas utan att goda idéer kvävs är bättre tillgång till tidigt riskkapital. Utvecklingstiderna behöver kortas och produkterna nå snabbare ut till kund.

De stora riskkapitalbolagen håller allt hårdare i slantarna, men det är inte säkert att en ny helstatlig fond är rätt utväg. Politikerna bör istället ge näringslivet möjlighet att själv lösa problemet. Rapidus har tidigare efterlyst skatteavdrag för affärsänglar som återinvesterar vinster i nya småföretag.

Inkubatorerna ska koppla ihop entreprenörer med relevanta nätverk på kapitalmarknaden och inom industri och distribution. Det väsentliga är inte subventioner under tiden i de fysiska lokalerna, utan att rusta bolag för framgång utanför innovationssystemet.

Läs mer om kartläggningen av alumniföretagen från Minc och Ideon Innovation på Rapidus hemsida. Klicka här eller sök efter ”innovationssystem” i artikelarkivet.

 

Kort sagt: Företagsinkubatorer ska vara en språngbräda till framtiden, ingen långvård för svaga affärsidéer. Men i debatten får vi inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.