tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Färre nya bolag i Skåne

|  ,
|  

I Skåne rasar antalet nybildade företag. Under årets första kvartal sjönk antalet med 18 procent jämfört med samma period i fjol. 

Totalt startades 2399 nya företag i Skåne mellan januari och mars i år. Minskningen ligger i nivå med rikssnittet på 18 procent. Det visar statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har tagit fram. Bolagets analys är att kriget i Ukraina, energikrisen och räntehöjningarna har lett till kostnadsökningar, som bidragit till att färre företag startas.  

Minskningen har även märkts hos skånska inkubatorer, som får färre ansökningar än tidigare.

– De flesta inkubatorer har sett en minskning av ansökningar sedan i höstas. Startupscenen har generellt gått genom ett stålbad den senaste tiden, säger Mincs vd Daniel Persson.

Han tror dock att det kommer att vända, lågkonjunkturer har historiskt sett visat sig vara positivt för innovationer och risktagande.

– Faktum är att den senaste månaden har vi sett en liten, liten ökning igen.

Mette Carlbom

I Skåne rasar antalet nybildade företag. Under årets första kvartal sjönk antalet med 18 procent jämfört med samma period i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.