lördag 27 april 2024

inloggad som

Färre nya bolag i Skåne

|  ,
|  

I Skåne rasar antalet nybildade företag. Under årets första kvartal sjönk antalet med 18 procent jämfört med samma period i fjol. 

Totalt startades 2399 nya företag i Skåne mellan januari och mars i år. Minskningen ligger i nivå med rikssnittet på 18 procent. Det visar statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har tagit fram. Bolagets analys är att kriget i Ukraina, energikrisen och räntehöjningarna har lett till kostnadsökningar, som bidragit till att färre företag startas.  

Minskningen har även märkts hos skånska inkubatorer, som får färre ansökningar än tidigare.

– De flesta inkubatorer har sett en minskning av ansökningar sedan i höstas. Startupscenen har generellt gått genom ett stålbad den senaste tiden, säger Mincs vd Daniel Persson.

Han tror dock att det kommer att vända, lågkonjunkturer har historiskt sett visat sig vara positivt för innovationer och risktagande.

– Faktum är att den senaste månaden har vi sett en liten, liten ökning igen.

Mette Carlbom

I Skåne rasar antalet nybildade företag. Under årets första kvartal sjönk antalet med 18 procent jämfört med samma period i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.