tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Pitchardag på Minc

På måndagen var det dags för den sjunde upplagan av Minc Capital Day. Tio startups slogs om investerarnas miljoner.

Malmö stads uppstartshubb Minc arrangerar varje år Minc Capital Day. Eventet sammanför tio lovande startups som får pitcha sina affärsidéer inför potentiella investerare. Bolagen verkar inom områden som medtech, foodtech och spelutveckling. De flesta av bolagen har en färdig produkt och är redan igång med att ta in kunder.

– Den gemensamma nämnaren är att samtliga bolag har en imponerande tillväxtpotential. Bolagen kommer dels från Minc, men också från andra innovationsmiljöer i exempelvis Helsingborg, Kristianstad och Lund, säger Mincs vd Daniel Persson.

I år var 90-talet affärsänglar och investerare på plats under eventet. Bolagen som pitchar söker 1 till 5 miljoner kronor och är utvalda efter ett antal kriterier.

– Det handlar både om affärsmässiga kriterier, men också om andra värden. Tech-branschen har till exempel en stor utmaning när det gäller jämställdhet och på Minc är vi extra glada om ett bolag har en kvinnlig grundare eller medgrundare, säger Daniel Persson.

Elisabeth Yllfors, Anita Otterheim och Mette Gross från investeringsnätverket OctaQuest har besökt Minc Capital Day flera gånger.

– Det är ett bra tillfälle att hitta såväl intressanta bolag som nya innovationer. Vid tillfälle har vi investerat i något av de pitchande bolagen. Oftast får man upp ögonen för ett bolag som vi sedan bokar in ett möte med för vidare diskussioner, säger Anita Otterheim (i mitten).

Fredrik Eklöf från Emotional Fitness var först ut att pitcha under Minc Capital Day (bilden).

Martin Linderoth

På måndagen var det dags för den sjunde upplagan av Minc Capital Day. Tio startups slogs om investerarnas miljoner. Malmö […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

  E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

  Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.