tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Minc firar 20 år

|  
|  

I morgon firar Minc 20 år och i dag väntas Malmös kommunstyrelse gå vidare med planerna att göra inkubatorn till centrum i stadens nya startup-distrikt.

Firandet av Mincs 20-årsjubileum sker i morgon, torsdag, med ett heldagsevent långt in på kvällen i lokalerna på Anckargripsgatan, där inkubatorn huserat i ett rivningskontrakt sedan 2003. När Minc etablerades var inkubatorn den första av sitt slag i staden.

– Bilden av entreprenörer var inte lika hajpad för tjugo år sedan. Malmö var modigt när man bestämde sig för att ha en inkubator. Då var det ganska progressivt och utmanande, säger Daniel Persson, som har suttit på Mincs vd-post sedan slutet av 2021.

Mincs inkubatorprogram är mellan 12 och 36 månader långa.

– Minc har alltid haft som uppdrag att vara en plats för stadens entreprenörer, erbjuda rådgivning och affärsutveckling för startups och vara en förmedlare av riskvilligt kapital. Tjänsterna har blivit fler och mer omfattande med åren, säger Daniel Persson.

Acceleratorn, ett snabbspår på tre månader, kom 2016. Kopplat till acceleratorn startades även Fast Track Capital, en investeringsstruktur som kan investera i startups inom Mincs program. Det innefattar ett sextiotal affärsänglar som är delägare, Minc förvaltar kapitalet och föreslår investeringar.

Mincs rivningskontrakt och fortsatta lokalisering är dock fortfarande olöst. I dag klubbas det dock med största sannolikhet att Malmö går vidare med planerna på att etablera ett startup-distrikt på Universitetsholmen, med Minc i centrum.

– Ett av alternativen, det jag hoppas mest på, är att renovera hela byggnaden och låta Minc finnas kvar här. Eventuellt även bygga en kompletterande byggnad i närheten, säger Daniel Persson och fortsätter:

– Nästa steg i Mincs utvecklingsresa är att prata om att Malmö är en underskattad region i allmänhet. Det är grymt häftigt att vi har en så stark entreprenörscen.

Mette Carlbom

I morgon firar Minc 20 år och i dag väntas Malmös kommunstyrelse gå vidare med planerna att göra inkubatorn till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.