söndag 5 maj 2024

inloggad som

Kompetensbrist får Glo att nobba Lund

Trots forskningsrötterna i Lund är det Silicon Valley som är i fokus när nanoteknikbolaget Glo det närmaste året ska växa från 35 till ett 50-tal medarbetare. Till sommaren når de första prototyperna av lysdioder tillverkarna.

I höstas fick Glo 170 miljoner kronor i nytt riskkapital. Sedan dess har VD Fariba Danesh rekryterat personal för att kunna slutföra produktutvecklingen. Men de sista stegen tas i San Francisco, och inte i Lund.

— Det är svårt att bygga ett stort halvledarföretag var som helst i Europa. Det krävs väldigt specifik kunskap. Förutom Silicon Valley vore det kanske möjligt i Taiwan, säger Fariba Danesh.

Glo utvecklar lysdioder uppbyggda av nanotrådar som växer på kiselplattor, en teknik som bygger på forskning från nanokonsortiet i Lund. Teoretiskt bäddar tekniken för avsevärt lägre tillverkningskostnaden än dagens metoder, och just höga produktionskostnader är den primära orsaken till att lysdioder ännu inte slagit igenom brett inom allmänbelysning.

Det är främst personal med kunskap som ligger utanför själva nanotrådstillverkningen som Glo anställer i USA. Fariba Danesh menar att Silicon Valleys försprång bottnar i att företag där som Hewlett Packards i årtionden legat i framkant för utvecklingen av lysdioder. Närmare hälften av Glos personalstyrka på 35 finns redan på USA-kontoret, resten sitter i Lund och Lyngby. Pilotanläggning finns numera också vid samtliga tre kontoren. Inom något år ska antalet anställda vara uppe i 50, med den övervägande majoriteten i San Francisco.

Fariba Danesh betonar dock att nuvarande huvudkontor och grundforskning kommer finnas kvar i Lund även framöver. 

— Där finns Lars Samuelsson och en attraktiv forskningsmiljö med labb, säger Fariba Danesh.

Ett fåtal tillverkare med starka patent dominerar marknaden för LED-belysning i dag. Fariba Danesh menar att Glos alternativa produktionsmetod, som kringgår många av dessa patent, har varit en starkt bidragande orsak till att namntunga investerare som Wellington Partner, Provider Venture Partners, Hafslund och VantagePoint finns i ägarlistan.

Den globala belysningsmarknaden omsätter omkring 500 miljarder kronor årligen och då står lysdioder för någon procent. Hårdare energilagstiftning och fallande pris på lysdioder gör att den andelen spås växa snabbt den närmaste tioårsperioden.

Joel Lyth

Trots forskningsrötterna i Lund är det Silicon Valley som är i fokus när nanoteknikbolaget Glo det närmaste året ska växa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.