lördag 27 april 2024

inloggad som

Grundaren lämnar Glo efter förvärvet… 

Det var över tio år sedan LU-avknoppningen och Google-delägda nanoteknikbolaget Glo flyttade sin verksamhet till Silicon Valley. Grundarens plan var att flytta hem delar av företaget till Lund och nanolabbet ProNano. Men efter amerikanska förvärvet av Glo lämnar nu bolaget formellt hemstaden. 

– Jag kommer kanske att vara med symboliskt i övergången, men har ingen faktisk roll. Det känns ganska okej, jag har suttit i styrelsen och arbetat med Glo som chief scientist i 15 år. Det som är tråkigt är att det inte längre kommer att finnas ett företag som heter Glo AB i Lund, säger grundaren Lars Samuelson. 

Betyder det slutet på planerna att etablera GLO på ProNano i Lund? 

– Det gör det ju svårare, men jag ska inte utesluta det helt. 

För ett par veckor sedan offentliggjordes nyheten att Glo sålts till amerikanska Nanosys, som främst är känt för sin quantum dot-teknik som är en av grundpelarna i QLED TV. Parterna har inte avslöjat priset för förvärvet. Genom åren har Glo tagit in totalt cirka 200 miljoner dollar i investeringar främst från storägare som Wallenbergsfärens FAM, Google och Wellington Partners. 

– När man tar in så mycket kapital som vi gjort så uttunnas många mindre ägares andelar. Mitt ägande var till exempel uttunnat till nästan noll. Men kvar finns de stora ägarna, Wallebergarna är nog nöjda och många andra också. Vi har haft en succéutveckling och Glo blir nu en del av ett mycket framgångsrikt företag, med flera patent som Samsung och andra använder i sina displayer. Kombinationen med den världsledande tekniken för mikro-LEDs från Glo gör att Nanosys teknikportfölj täcker in hela framtidens displayteknik, säger Lars Samuelson. 

Jan Uddenfeldt, tidigare bland annat teknisk direktör på Sony Ericsson och FAM:s representant i Glos styrelse, tar nu plats i Nanosys styrelse för att representera Wallenbergsfären som genom affären blir storägare i Nanosys. 

– I egenskap av styrelseledamot i Glo tycker jag det är klart positivt att Glo köps upp av ett amerikanskt Silicon Valley-teknikbolag, som redan är i displaybranschen och kan göra mycket mer av tekniken än vad Glo kan göra på egen hand. Nanosys är etablerat som en ledande teknikleverantör i TV-display sidan och breddar nu sin produktportfölj till att inkludera den Micro-LED som Glo utvecklat. Nanosys tror på den som en kommande ledande displayteknik. Det befintliga Glo-teamet kommer att inkluderas i Nanosys, skriver Jan Uddenfeldt till Rapidus i en kommentar.  

Emiliano Strauss

Det var över tio år sedan LU-avknoppningen och Google-delägda nanoteknikbolaget Glo flyttade sin verksamhet till Silicon Valley. Grundarens plan var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.