onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Grattis Ideon – så undviker du 40-årskrisen!

Kort sagt: Ideon varvar upp för ett hejdundrande födelsedagsfirande, som också innebär att parken blivit närmare 40 än 30. Som present ger Rapidus i dag några råd för hur Sveriges äldsta forskningspark kan mota den annalkande 40-årskrisen i grind.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Telekombolaget Doro, grundat i Lund 1974, är i full färd med att flytta huvudkontor och utvecklingsavdelning till centrala Malmö, dit bolagets över 200 anställda i Skåne ska koncentreras. De är inte ensamma, de senaste åren har en rad högteknologiska Lundabolag flyttat söderut, däribland Katam och Spiideo. Och när en grupp tidigare Sony-chefer 2015 grundade det omtalade klockbolaget Anima valde de Malmö som etableringsort.

I kombination med Astra Zenecas nedläggning, samt de stora neddragningarna hos telekomjättarna, har det gjort att Lund halkat efter i sysselsättningstillväxt mellan 2010 och 2016. Det enligt ekonomen Anders Olshovs färska sammanställning av SCB:s siffror.

Sådant kan ju lägga lite sordin på stämningen när Ideon nu laddar för sitt guldglittrande 35-årskalas. Att vara ”Sveriges äldsta forskningspark” ger visserligen trovärdighet och status – Ideon är föregångaren som andra apat efter. Exempelvis håller University of Nigeria Nsukka som bäst på att bygga upp Lion Science Park, i stora drag en nigeriansk kopia av Ideon. Men epitetet riskerar också att bli en belastning, i en entreprenörsbubbla besatt av att ligga steget före kan Ideon lätt framstå som ålderstiget och lite mossigt.

Det saknas alltså inte utmaningar, men något ska man ju ha att jobba med. Som en hjälp på vägen kommer här Rapidus ödmjuka råd för att den nyblivna 35-åringen ska kunna hålla åldersnojan i schack:

Acceptera att Malmö är coolare

Ja, Malmö är i dagsläget betydligt coolare. Men coolhet är flyktigt. Lunds spjutspetsforskning kommer också framöver generera världsupptäckter – även om det i många fall tar decennier innan de når konsumentledet. Nanoteknikavknoppningen Glo är ett tydligt exempel på detta, och mer lär komma vad det lider ur Max IV och ESS.

Acceptera att Hyllie ligger bättre till

”Stationsnära läge” är ofta nyckelorden när expansiva teknikbolag letar nya lokaler och i ärlighetens namn ligger Ideon främst bra till för LTH-forskare som inte vill röra sig för långt från de akademiska korridorerna.

Spårvägen och den kommande motorvägsavfarten hjälper en del. Men här finns mer att göra för att knyta Ideon närmare de växande tätorterna utanför Lund, där villapriserna är mer överkomliga än i Malmö och Lund. Regionbussarna från Dalby, Staffanstorp och Södra Sandby borde givetvis passera Ideon så att man kan arbetspendla dit utan byten. Och varför inte en direktlinje från Eslöv?

Bli sams med Medicon Village

Den segdragna striden om vad som ska kallas ”Ideon” slutade i ont blod 2016 då Medicon Village lämnade förhandlingsbordet. Sedan dess har ledningen bytts ut, både på Ideon och Medicon Village, vilket borde öppna för förbättrade relationer. Ingen tjänar nämligen på att två så snarlika verksamheter, vägg i vägg, inte pratar ihop sig. Nyckelpersonen i detta sammanhang är Lunds universitets innovationsdirektör Linus Wiebe, som i dag sitter i styrelsen för såväl Ideon AB och Ideon Innvovation som Medicon Village Innovation AB.

Se globala storbolag enbart som grädde på moset

Ideon har sedan ett par år tillbaka ett uttalat mål att locka 20 av världens största innovationsdrivna bolag att direkt eller indirekt etablera sig i området. Nu tvingas man dock stryka Microsoft från listan över de som redan finns på plats. Som Rapidus påpekat tidigare fyller de internationella storbolagen en viktig funktion i ekosystemet, men de saknar i många fall förankring i regionen. Därmed kan de försvinna lika fort som de kommit.

Betydligt mer lovande är lokala spelare som växer sig stora. Ett exempel är Sigma Connectivity. Med över 500 anställda är bolaget mer än dubbelt så stort som när det bildades 2013 ur en neddragning på Sony Mobile.

Bygg bort ödsligheten

Att Ideon har 35 år på nacken märks tydligt på själva bebyggelsen i området – stora huskroppar avskilda av vägar, parkeringsplatser och tomma gräsmattor. Att området är stendött på kvällar och helger – för att inte tala om hela sommaren – gör inte saken bättre. Här behövs ett tätare stadsmyller med uteserveringar, liv och rörelse. Wihlborgs avvaktar än så länge och Vasakronan har nog att göra med att fylla upp efter Sonys neddragningar. Men Castellum håller på med detaljplanearbetet för att bygga ut Edison Park med 25.000 kvadratmeter. Rapidus erfar att bolaget även tittar på att bygga om eller till fastigheten Reuterdal, som ligger bredvid den kommande spårvägssträckningen.

Åldras med värdighet

Det tuffaste rådet spar vi till sist. Det är lätt att som blivande 40-åring krampaktigt försöka hålla kvar vid sin ungdom genom att experimentera med ny hårfärg, boka en backpacker-resa till Asien och köpa sig en svindyr motorcykel (eller spårväg för miljardbelopp). Vad ska Ideon göra? Satsa på mikrobryggerier och pop-up gallerier? Nej, acceptera att gammal ändå är äldst. Låt Birkenstocksandalernas klapper eka genom korridorerna och omfamna den lite eftertänksamma, akademiska lunken. Det är trots allt den som är Ideons styrka.

Kort sagt: Ideon varvar upp för ett hejdundrande födelsedagsfirande, som också innebär att parken blivit närmare 40 än 30. Som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.