torsdag 19 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lika många nedläggningar som vinstbolag från LU Holdings portfölj

Att blivande Malmö universitet får ett eget holdingbolag borgar inte för några snabba succéer, visar Rapidus kartläggning av förlagan LU Holding. Av närmare 90 tidigare och nuvarande portföljbolag har bara ett tiotal hittills visat vinst. Lika många har lagts ner eller gått i konkurs.

I nuvarande form har Lunds universitet förvaltat sitt holdingbolag sedan 1997. Men 20 år senare är det fortfarande relativt få av de nuvarande och tidigare portföljbolagen som ens har några intäkter att tala om. Bara var tredje bolag redovisar mer än 500.000 kronor i nettointäkter i senaste bokslutet.

Istället domineras listan av bolag som puttrar vidare – men med försvinnande liten verksamhet – eller företag som ännu är helt eller delvis beroende av riskkapital. Bland de senare finns flera högprofilerade Öresundsbolag som BoMill och BioInvent samt SolVoltaics och Glo, där LU Holdings ägarandel i dag räknas i tiondels promille.

– Generellt sett ligger många av de projekt vi går in i långt från marknaden och kräver mycket riskkapital på vägen. Glo är ett tydligt exempel, bolaget har i dag tagit in närmare en miljard kronor, senast från Google, vilket visar att de är på rätt spår. Men de har inga svarta siffror än, säger Lunds universitets innovationsdirektör Linus Wiebe.

De senaste åren har LU Holding ändå lyckats dra in närmare 50 miljoner kronor på sin investeringsverksamhet, främst genom att successivt sälja andelar i portföljbolag som valt att gå till börsen tidigt i sin utveckling. Till det kommer ett tvåsiffrigt miljonbelopp från vinterns försäljning av Mistbase till brittiska ARM, LU Holdings hittills bästa affär.

Det kan jämföras med de 1,5 miljoner kronor som det blivande Malmö universitets nya holdingbolag får i grundplåt från staten, om regeringens förslag går igenom. Det räcker inte långt när tre av fyra investeringar slår slint och bara var tionde ger riktigt bra utdelning, enligt LU Holdings siffror.

– Det blir en utmaning att bygga upp en investeringsverksamhet med så liten kapitalbas. Och det tar tid, säger Linus Wiebe.

Han påpekar dock att det även finns andra poänger med ett holdingbolag, främst att universitetet därigenom kan gå in som delägare i olika samarbetsprojekt eller driva verksamhet relaterad till forskning och utbildning i bolagsform.

Klicka här för att se hela listan på LU Holdings nuvarande och tidigare portföljbolag. Bland dessa finns allt från konkursade Resqu till numera Axis-ägda Cognimatics och börsaktuella BibbInstruments.

Erik Olausson

Att blivande Malmö universitet får ett eget holdingbolag borgar inte för några snabba succéer, visar Rapidus kartläggning av förlagan LU […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Snattarhaffaren

    Prevent AI, tidigare Infra Motion Labs, utvecklar ett AI-system som upptäcker snattare i butikers övervakningskameror. För två år sedan deltog grundarna i Lejonkulan, då var de i gång med beta-versionen och hade högt uppsatta mål. Hur gick det sedan?


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.