tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Lika många nedläggningar som vinstbolag från LU Holdings portfölj

Att blivande Malmö universitet får ett eget holdingbolag borgar inte för några snabba succéer, visar Rapidus kartläggning av förlagan LU Holding. Av närmare 90 tidigare och nuvarande portföljbolag har bara ett tiotal hittills visat vinst. Lika många har lagts ner eller gått i konkurs.

I nuvarande form har Lunds universitet förvaltat sitt holdingbolag sedan 1997. Men 20 år senare är det fortfarande relativt få av de nuvarande och tidigare portföljbolagen som ens har några intäkter att tala om. Bara var tredje bolag redovisar mer än 500.000 kronor i nettointäkter i senaste bokslutet.

Istället domineras listan av bolag som puttrar vidare – men med försvinnande liten verksamhet – eller företag som ännu är helt eller delvis beroende av riskkapital. Bland de senare finns flera högprofilerade Öresundsbolag som BoMill och BioInvent samt SolVoltaics och Glo, där LU Holdings ägarandel i dag räknas i tiondels promille.

– Generellt sett ligger många av de projekt vi går in i långt från marknaden och kräver mycket riskkapital på vägen. Glo är ett tydligt exempel, bolaget har i dag tagit in närmare en miljard kronor, senast från Google, vilket visar att de är på rätt spår. Men de har inga svarta siffror än, säger Lunds universitets innovationsdirektör Linus Wiebe.

De senaste åren har LU Holding ändå lyckats dra in närmare 50 miljoner kronor på sin investeringsverksamhet, främst genom att successivt sälja andelar i portföljbolag som valt att gå till börsen tidigt i sin utveckling. Till det kommer ett tvåsiffrigt miljonbelopp från vinterns försäljning av Mistbase till brittiska ARM, LU Holdings hittills bästa affär.

Det kan jämföras med de 1,5 miljoner kronor som det blivande Malmö universitets nya holdingbolag får i grundplåt från staten, om regeringens förslag går igenom. Det räcker inte långt när tre av fyra investeringar slår slint och bara var tionde ger riktigt bra utdelning, enligt LU Holdings siffror.

– Det blir en utmaning att bygga upp en investeringsverksamhet med så liten kapitalbas. Och det tar tid, säger Linus Wiebe.

Han påpekar dock att det även finns andra poänger med ett holdingbolag, främst att universitetet därigenom kan gå in som delägare i olika samarbetsprojekt eller driva verksamhet relaterad till forskning och utbildning i bolagsform.

Klicka här för att se hela listan på LU Holdings nuvarande och tidigare portföljbolag. Bland dessa finns allt från konkursade Resqu till numera Axis-ägda Cognimatics och börsaktuella BibbInstruments.

Erik Olausson

Att blivande Malmö universitet får ett eget holdingbolag borgar inte för några snabba succéer, visar Rapidus kartläggning av förlagan LU […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad