torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Lägre investeringstakt i Skånes privatägda teknikbolag

Efter flera år av allt större kapitalströmmar till de privatägda skånska teknik- och life sciencebolagen visar Rapidus sammanställning av årets emissioner att den uppåtgående trenden brutits. Under 2017 har 1,4 miljarder kronor investerats i 55 bolag, att jämföra med 1,7 miljarder i 63 bolag under 2016.

Det här är första gången på de fyra år Rapidus har statistik för som de totala investeringarna inte ökar. Även om den kraftiga tillväxten av investerat riskkapital började plana ut redan förra året handlade det då om en ökning på 23 procent jämfört med 2015.

Riskkapitalinvesteringar i miljoner kronor i privatägda teknik- och life science-bolag

Siffrorna påverkas till viss del av enskilda händelser som sticker ut, exempelvis att omskrivna Neo4j tog in 320 miljoner kronor 2016 och inget i år. Men investeringsklimatet har även generellt varit kärvare under 2017, enligt IT-veteranen och investeraren Örjan Johansson, som sitter i styrelsen för flera skånska teknikbolag som Hövding och Inyett. Han menar att investeringsviljan i onoterade skånska innovationsbolag sjönk kraftigt under våren, i spåren av att börsvärdet gått ner för ett antal nya noteringar.

– Man såg en väldigt tydlig nedgång i våras på riskkapital. Det var också en del bolag som var på väg till börsen som fick ändra sig. Allt med marknaden är psykologi och flockbeteende, det handlar inte om en brist på kapital, säger Örjan Johansson till Rapidus.

Bilden av ett tvärstopp för investeringar innan midsommar delas av Oscar Ahlgren, vd för fondkommissionen Västra Hamnen Corporate Finance. Han betonar dock att marknaden återhämtat sig under hösten, på tvärs mot mångas farhågor. Oscar Ahlgren menar att investeringsklimatet är historiskt gott, om än mer ”försiktigt” nu än för 1-2 år sedan.

Rapidus sammanställning täcker samtliga emissioner i privatägda teknik- och life sciencebolag som rapporterats i Rapidus och i andra medier.

BoneSupport, Boozt och Acconeer hör till de bolag som tidigare fått in ansenliga summor riskkapital men listat sig under året och därmed inte längre är privatägda. I gengäld hjälps statistiken upp av att Malmöbolaget Orbital Systems fick in cirka 135 miljoner kronor från bland andra H&M-chefen Karl-Johan Persson och att Min Doktor tog in 218 miljoner från tidigare ägare. I toppen syns liksom tidigare år även nanoteknikavknoppningarna Sol Voltaics samt Glo, där Google klev in som ny storägare under sommaren.

Klicka här för att se hela listan på emissioner för skånska privatägda teknik- och life sciencebolag under 2017.

Felicia Frithiof

Efter flera år av allt större kapitalströmmar till de privatägda skånska teknik- och life sciencebolagen visar Rapidus sammanställning av årets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!