torsdag 25 april 2024

inloggad som

Lägre investeringstakt i Skånes privatägda teknikbolag

Efter flera år av allt större kapitalströmmar till de privatägda skånska teknik- och life sciencebolagen visar Rapidus sammanställning av årets emissioner att den uppåtgående trenden brutits. Under 2017 har 1,4 miljarder kronor investerats i 55 bolag, att jämföra med 1,7 miljarder i 63 bolag under 2016.

Det här är första gången på de fyra år Rapidus har statistik för som de totala investeringarna inte ökar. Även om den kraftiga tillväxten av investerat riskkapital började plana ut redan förra året handlade det då om en ökning på 23 procent jämfört med 2015.

Riskkapitalinvesteringar i miljoner kronor i privatägda teknik- och life science-bolag

Siffrorna påverkas till viss del av enskilda händelser som sticker ut, exempelvis att omskrivna Neo4j tog in 320 miljoner kronor 2016 och inget i år. Men investeringsklimatet har även generellt varit kärvare under 2017, enligt IT-veteranen och investeraren Örjan Johansson, som sitter i styrelsen för flera skånska teknikbolag som Hövding och Inyett. Han menar att investeringsviljan i onoterade skånska innovationsbolag sjönk kraftigt under våren, i spåren av att börsvärdet gått ner för ett antal nya noteringar.

– Man såg en väldigt tydlig nedgång i våras på riskkapital. Det var också en del bolag som var på väg till börsen som fick ändra sig. Allt med marknaden är psykologi och flockbeteende, det handlar inte om en brist på kapital, säger Örjan Johansson till Rapidus.

Bilden av ett tvärstopp för investeringar innan midsommar delas av Oscar Ahlgren, vd för fondkommissionen Västra Hamnen Corporate Finance. Han betonar dock att marknaden återhämtat sig under hösten, på tvärs mot mångas farhågor. Oscar Ahlgren menar att investeringsklimatet är historiskt gott, om än mer ”försiktigt” nu än för 1-2 år sedan.

Rapidus sammanställning täcker samtliga emissioner i privatägda teknik- och life sciencebolag som rapporterats i Rapidus och i andra medier.

BoneSupport, Boozt och Acconeer hör till de bolag som tidigare fått in ansenliga summor riskkapital men listat sig under året och därmed inte längre är privatägda. I gengäld hjälps statistiken upp av att Malmöbolaget Orbital Systems fick in cirka 135 miljoner kronor från bland andra H&M-chefen Karl-Johan Persson och att Min Doktor tog in 218 miljoner från tidigare ägare. I toppen syns liksom tidigare år även nanoteknikavknoppningarna Sol Voltaics samt Glo, där Google klev in som ny storägare under sommaren.

Klicka här för att se hela listan på emissioner för skånska privatägda teknik- och life sciencebolag under 2017.

Felicia Frithiof

Efter flera år av allt större kapitalströmmar till de privatägda skånska teknik- och life sciencebolagen visar Rapidus sammanställning av årets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.


  • Bonesupport kan dubbla i USA

    Bonesupport i Lund ser fram emot en 40-procentig total försäljningsökning i samband med en potentiell dubbling i USA. Detta efter ett nytt FDA-godkännande som gäller företagets bencement.

  • Acconeer ber om 150 miljoner

    Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

  • Acconeer landar stororder

    Radarsensorföretaget Acconeer i Malmö får in sin i särklass största order hittills. Mångmiljonordern kommer från japanska Nexty Electronics.

  • Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Beijer Ref steg på rapport

    Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Optimism i Acconeer

    Radarsensorföretaget Acconeer radar upp så kallade design wins i bilindustrin. Nu senast har bolagets radarsensor designats in i en första bilmodell från en av Japans ledande biltillverkare.

  • Dystert facit för skånska börsbolag

    De skånska börsbolagens aktier föll i genomsnitt under 2023, medan börsen som helhet steg. Rapidus går igenom det skånska börsåret. Så gick det.

  • Extra: Hövding ansöker om konkurs

    Styrelsen i Hövding Sverige AB har beslutat att ansöka om att försätta bolaget i konkurs. Konkursansökan lämnades in idag den 21 december 2023 till Malmö tingsrätt.

  • Min Doktor bantar sig till lönsamhet

    Den skånska digitalvårdspionjären Min Doktor skymtar ett nollresultat efter ett stort sparpaket.
    –Vi har ställt om från fokus på tillväxt till att tänka på finansiell balans, säger vd Jonas Vig.

  • Hövdings verkliga dödsdom

    Säljstoppet för Hövding är allvarligt, men överklagningsbart. Den verkliga dödsdomen är att bolaget åläggs att återkalla alla Hövding 3 från slutkunder – som lär resa krav på att få pengarna tillbaka.