lördag 27 april 2024

inloggad som

Forskningsanslag på tolv miljoner lyfter NanoLund

Lunds universitet har tillsammans med Linköpings universitet och Chalmers beviljats anslag om totalt 35 miljoner kronor för materialutveckling från Stiftelsen för strategisk forskning. En tredjedel går till Lunds nanoteknikkluster – där patentportföljen växer för avknoppningsbolaget Hexagem.

Professor Vanya Darakchieva i Linköping är koordinator för projektet ”III-nitrider med låg defekttäthet för grön kraftelektronik”. Av pengarna tillfaller knappt 12 miljoner Lunds universitets enhet Fasta tillståndets fysik där Lars Samuelson är professor. Målet är att utveckla nya former av halvledarmaterialet galliumnitrid.

– Denna forskning är av stort värde för hela NanoLund, eftersom det finns ett allmänt intresse för att göra sådana högkvalitativa galliumnitrid-material tillgängliga för olika projekt. Min grupps forskning sker i nära samverkan med Hexagem, vi stoppar in all patenträttigheter i Hexagem, säger Lars Samuelson till Rapidus.

Forskningen Lars Samuelson syftar på kretsar kring utvecklandet av galliumnitrid utan dislokationer, vanliga defekter i materialet som ger ger elektronikkomponenter lägre hastighet, sämre effekt, högre strömläckage och sämre hållbarhet.

Huvudtillämpningen för Hexagem är kraftelektronik, till exempel för laddning av elbilar, transistorer i elektroniska prylar, solcellsanläggningar och LED-lampor.

Hexagem grundades 2016 av bland andra Lars Samuelson, Kristian Storm, Jonas Ohlsson, Annelie Sylvén Troedsson och styrelseordförande Bart Markus, tidigare partner på riskkapitalbolaget Wellington Partners. Utöver grundarna är drygt fem personer knutna till Hexagem genom att de bidrar med patenträttigheter.

Hexagem räknar med att ha komponenter till testning klara under året. Diskussioner pågår med industrin.

Emily Binks

Lunds universitet har tillsammans med Linköpings universitet och Chalmers beviljats anslag om totalt 35 miljoner kronor för materialutveckling från Stiftelsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.