tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Regionens nya storspelare — en okänd telekomdrake

Kort sagt: För svenskar är BlackBerry kanske mest känd som mobilen Barack Obama vägrade lämna ifrån sig då han blev president. Men med tillverkaren Research In Motions köp av Malmöbolaget TAT är det hög tid att lära känna en ny aktör i regionens telekomkluster.

Av Erik Olausson

Efter sex veckors förhandlingar i det fördolda blev det i går officiellt att RIM, Research in Motion, köper TAT och därmed etablerar sig i Malmö. I kronor räknat betalar den kanadensiska jätten minst 825 miljoner för TAT, den exakta summan avgörs av växelkursen mot euron. Affären i sig har redan hunnit valsas runt i den svenska pressen och kommentarsfälten på internet svämmar över med gratulationer till de sex grundarna, som tillsammans med storägaren Jan Barchan kammar hem lejonparten av köpeskillingen.

Även för Öresundsregionen som helhet är nyheten givetvis mycket positiv, men den lämnar också en fråga hängande i luften: vem sjutton är Research In Motion?

När RIM knackade på i mitten av oktober var det en oväntad vändning för TAT. Malmöbolaget har utvecklat mjukvara för snygga användargränssnitt åt mobiltillverkare som Samsung, Motorola och Sony Ericsson. Men inte RIM. Liksom Apple har RIM hållit väldigt hårt på sin egen utveckling av allt från kretskort till användargränssnitt och inte plockat in kompetens utifrån. TAT:s VD Charlotta Falvin beskriver själv bolaget som en borg i mobilbranschen.

Sedan Mike Lazaridis grundade RIM 1984 under sin studietid vid University of Waterloo i Ontario har det växt till världens femte största mobiltillverkare med runt 50 miljoner sålda enheter om året. I USA har bolaget länge varit totalt dominerande på smartphones, även om Apple nu börjat komma ikapp, och i Syd- och Mellanamerika är mer än var tredje såld smartphone en BlackBerry. RIM noterades på Torontobörsen 1997 och flyttade till Nasdaq två år senare.

RIM och Apple har mer gemensamt än sin ”själv är bästa dräng”-attityd. Medan exempelvis Motorola och Sony Ericssson började som mobiltillverkare och sakta rört sig mot allt mer avancerade och datorlika mobiler har RIM kommit in från andra hållet. Bolaget började med att tillverka handdatorer som blev allt mindre och mer lika mobiltelefoner. RIM blev därmed en pionjär inom smartphone-segmentet när första modellen släpptes 2002. Samma år kom nybildade Sony Ericsson med sin första telefon, T68i. Den hade visserligen färgskärm och inbyggd antenn men långt ifrån de datorlika funktioner som blivit ett krav idag.

Med ett fullt utbyggt tangentbord och ett välfungerande system för e-post var BlackBerry den första telefonen som gjorde det praktiskt möjligt att hantera mejlen i mobilen. Det är inte bara Barack Obama som blivit fäst vid sin BlackBerry, i USA har telefonen smeknamnet Crackberry eftersom användarna sägs bli lika beroende av den som av drogen crack.

Framförallt är det företag som köpt BlackBerry till sina anställda, RIM har dröjt med att integrera nöjesfunktioner som musikspelare och bra kamera i telefonerna. Design har heller aldrig varit bolagets starka kort, vilket gör köpet av TAT strategiskt. Andra tillverkare har kommit i kapp med e-postfunktionalitet och även affärsmän förväntar sig numera snygga telefoner med välfungerande användargränssnitt.

RIM har nyligen börjat satsa mer på den skandinaviska marknaden men fortfarande finns bara ett fåtal av bolagets 14.000 anställda i Sverige. Och det är vid ett nyöppnat säljkontor i Stockholm. I TAT får bolaget en 175 man stark utvecklingsavdelning i Malmö, en kvarts bilfärd från Ericssonsfärens anläggningar i Lund.

Men strategerna på Sony Ericsson lär knappast tugga fradga över etableringen. RIM är troligen den enda tillverkaren som i dag kan ge Apple en ordentlig match när det gäller avancerade mobiltelefoner och hindra bolaget från att kapa åt sig allt större marknadsandel. I början av 2011 lanserar RIM också sin egen surfplatta för att konkurrera med Ipad. Med TAT ombord ökar möjligheterna att slå Apple på fingrarna även när det gäller gränssnitt och användarupplevelse.

För bolag som Sony Ericsson kan det ge visst andrum för att komma i fatt utvecklingen. En fiendes fiende kan bli en vän.

Kort sagt: För svenskar är BlackBerry kanske mest känd som mobilen Barack Obama vägrade lämna ifrån sig då han blev […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.