fredag 26 april 2024

inloggad som

Volvo suger upp hälften av Microsofts uppsagda utvecklare…

Det senaste året har Volvo Cars mer än fördubblat sin skånska utvecklingsenhet till knappt 130 anställda. Ett stort kliv togs under hösten då bolaget på ett bräde värvade närmare hälften av personalen från Microsofts nedlagda Lundakontor.

Ett 40-tal anställda blev av med jobbet då Microsoft i augusti meddelade att utvecklingsenheten i Lund skulle läggas ned. Volvo har i huvudsak värvat seniora utvecklare som i många fall varit med sedan tiden med Scalado, som 2012 köptes upp av Nokia och något år senare av Microsoft.

Microsofts Lundakontor var inriktat på teknik för bildhantering, inget uppenbart fokusområde för en biltillverkare. Men Henrik Svensson, som basar över Volvo Cars skånska utvecklingsverksamhet, menar att det finns många beröringspunkter.

– Mycket av den kompetens som funnits i Scalado, Nokia och Microsoft har bäring inom fordonsindustrin, bland annat bildbehandling, sensordata och signalbehandling, säger han till Rapidus.

Det gäller inte minst eftersom Lundakontoret fått ett mer uttalat mål att arbeta med mjukvara för självkörande fordon.

– Mycket av de system vi byggt tidigare, exempelvis inom konnektivitet, behövs för att man ska kunna bygga autonoma fordon i framtiden. Nu har vi mer explicit börjat titta på självkörande fordon, säger Henrik Svensson.

I vintras rapporterade Rapidus att Volvo skrivit avtal med Malmöbaserade konsult- och rekryteringsbolaget Additude för att värva 100 nya utvecklare till Lund. Sedan dess har den skånska personalstyrkan mer än fördubblats. Expansionen är en del av en nationell satsning Volvo har på att kraftigt utöka antalet mjukvaruingenjörer.

– Generellt kommer mjukvara vara ett hett område inom bilindustrin framöver. Mekaniken är redan ganska mogen, säger Henrik Svensson.

Erik Olausson

Det senaste året har Volvo Cars mer än fördubblat sin skånska utvecklingsenhet till knappt 130 anställda. Ett stort kliv togs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.