måndag 26 februari 2024

inloggad som

Volvo suger upp hälften av Microsofts uppsagda utvecklare…

Det senaste året har Volvo Cars mer än fördubblat sin skånska utvecklingsenhet till knappt 130 anställda. Ett stort kliv togs under hösten då bolaget på ett bräde värvade närmare hälften av personalen från Microsofts nedlagda Lundakontor.

Ett 40-tal anställda blev av med jobbet då Microsoft i augusti meddelade att utvecklingsenheten i Lund skulle läggas ned. Volvo har i huvudsak värvat seniora utvecklare som i många fall varit med sedan tiden med Scalado, som 2012 köptes upp av Nokia och något år senare av Microsoft.

Microsofts Lundakontor var inriktat på teknik för bildhantering, inget uppenbart fokusområde för en biltillverkare. Men Henrik Svensson, som basar över Volvo Cars skånska utvecklingsverksamhet, menar att det finns många beröringspunkter.

– Mycket av den kompetens som funnits i Scalado, Nokia och Microsoft har bäring inom fordonsindustrin, bland annat bildbehandling, sensordata och signalbehandling, säger han till Rapidus.

Det gäller inte minst eftersom Lundakontoret fått ett mer uttalat mål att arbeta med mjukvara för självkörande fordon.

– Mycket av de system vi byggt tidigare, exempelvis inom konnektivitet, behövs för att man ska kunna bygga autonoma fordon i framtiden. Nu har vi mer explicit börjat titta på självkörande fordon, säger Henrik Svensson.

I vintras rapporterade Rapidus att Volvo skrivit avtal med Malmöbaserade konsult- och rekryteringsbolaget Additude för att värva 100 nya utvecklare till Lund. Sedan dess har den skånska personalstyrkan mer än fördubblats. Expansionen är en del av en nationell satsning Volvo har på att kraftigt utöka antalet mjukvaruingenjörer.

– Generellt kommer mjukvara vara ett hett område inom bilindustrin framöver. Mekaniken är redan ganska mogen, säger Henrik Svensson.

Erik Olausson

Det senaste året har Volvo Cars mer än fördubblat sin skånska utvecklingsenhet till knappt 130 anställda. Ett stort kliv togs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.