fredag 19 april 2024

inloggad som

Malmökontoret delaktiga när Apple bygger om sina kartor…

|  ,
|  

I samband med släppet av sitt nya operativsystem iOS12 om några veckor lanserar Apple en helt omarbetad version av Apple Maps, den första där elektronikjätten gjort datainsamlingen själva. Därmed kommer resultatet av den växande utvecklingsverksamheten i Malmö att användas i skarpt läge.

Apple slängde 2012 ut Googles kartor ur sina mobiler och läsplattor. Ersättningen, Apple Maps, fungerade dock dåligt och fick hård kritik från användarna. De senaste fyra åren har Apple därför byggt om sitt kartsystem från grunden, med en flotta av egna bilar som kör runt och fotograferar omgivningen.

För att förbättra och uppdatera kartorna ska bolaget även hämta in anonymiserad data från den dryga miljard mobiler och läsplattor som använder Apples operativsystem. Bland annat handlar det om att snabbt upptäcka när nya gator tillkommer eller cykelvägar leds om.

Samma år som Apple bestämde sig för att göra ett omtag med sina kartor öppnade elektronikjätten ett skånskt utvecklingskontor, inriktat på kartteknik. Enligt Rapidus källor har verksamheten främst kretsat kring insamling och hantering av stora datamängder som används för att förbättra kartorna.

Utvecklingsenheten, som i dag är baserad i Malmö, har varit delaktig i det omfattande arbetet med nya Apple Maps. Det har successivt krävt allt större personalstyrka. Inräknat konsulter sysselsätter verksamheten i Malmö i dag över 100 personer under ledning av Stefan Bengtsson, erfar Rapidus.

Stefan Bengtsson har arbetat på Apple i många år men har också ett förflutet som teknikchef på dåvarande Lundabolaget Wayfinder, som utvecklade positionerings- och navigationsmjukvara för mobiltelefoner. Wayfinder köptes upp av Vodafone men lades ner 2010.

Apple är som vanligt tystlåtna om sin utvecklingsverksamhet, Rapidus har utan framgång försökt få kommentarer från såväl Stefan Bengtsson som bolagets presskontakt i Stockholm.

Erik Olausson

I samband med släppet av sitt nya operativsystem iOS12 om några veckor lanserar Apple en helt omarbetad version av Apple […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.