måndag 20 maj 2024

inloggad som

Nytändning för telekomklustret i Skåne

Kort sagt: Ingen vet vilken betydelse telekomjättarna Huaweis och Qualcomms etablering i Lund kommer att få på sikt. Men satsningarna ger möjligheter på flera plan för regionens mobilkluster — vilket även konkurrenterna kan tjäna på.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Rapidus avslöjande i veckan att kinesiska Huawei och amerikanska Qualcomm öppnar kontor i Lund slog ned med full kraft. I en svår tid, i synnerhet för Lund, är det mycket intressanta nyheter.

Qualcomm sysslar bland annat med komponenter och mjukvara till mobilindustrin. På kundlistan finns Sony Ericsson, som använder bolagets plattformar till Androidtelefoner. Inom just plattformar är Qualcomm en direkt konkurrent till ST Ericsson.

Etableringen i Lund görs för att komma närmare Sony Ericsson, men det är också uppenbart att Qualcomm identifierat regionen som ett kraftcenter för mobilkompetens.

Snabbväxande Huawei är helt tydliga på den punkten: satsningen i Lund görs för att suga upp högkvalificerad personal.

Huawei är en konkurrent till hela Ericssonsfären och sysslar med allt från basstationer för mobilnät till mobila internetmodem och egna telefoner. Medan Ericsson bantat har Huawei växt aggressivt senaste åren. I Sverige har bolaget idag verksamhet i både Kista och Göteborg, med totalt 250 anställda. Nu står alltså Lund på tur med ett kontor för utveckling av komponenter till mobiltelefoner.

På pappret är det upplagt för strid. Men för Lund, Skåne och Öresundsregionen som telekomkluster är beskedet om de nya spelarna positivt.

Mycket av planerna är ännu höljda i dunkel, men det är lätt att se möjligheter som sträcker sig långt vidare än det tiotal personer som initialt kan komma att rekryteras till respektive kontor.

1) Arbetsmarknad. Ericssonkoncernen med underleverantörer har länge varit en motor för ingenjörsmarknaden i Skåne, men på senare tid har den hackat betänkligt. Nu kommer fler relevanta aktörer, med potential att växa. Med viktiga brohuvud på plats bör det egentligen bara vara enheternas egna prestationer som sätter gränserna.

2) Kompetens. Även om Huaweis och Qualcomms skånska kontor skulle växa i maklig takt innebär framtiden en tuffare dragkamp om den bästa arbetskraften. Risken för kompetensflykt från regionen minskar genom fler alternativ och en sund konkurrens.

3) Entreprenörskap. Nya förutsättningar öppnas för lokala teknikföretag att samarbeta med dessa jättar. Ericssonbolagen står som tidiga kunder bakom framgångar hos flera unga företag i Malmö och Lund. Nu finns det fler dörrar i närområdet att knacka på för hågade entreprenörer.

4) Innovation. Det återstår att se vilken position Huawei och Qualcomm tar i Skånes innovationsvärld. Men etableringarna kan ses i ljuset av samma logik som fick Sony Ericsson att slå upp en avdelning för teknikspaning i Silicon Valley 2008. Många storföretag har gjort det till en vana att finansiera och köpa upp små teknikbolag för att öka sin innovationstakt.

5) Kritisk massa. Jättarnas intåg i Lund stärker mobilklustret. Detta kompetenskvitto kan sedan hjälpa till att locka ytterligare satsningar hit. Ju större klustret blir, desto bättre kan det fungera. Det handlar om utbyte mellan aktörer i näringsliv och forskning, samt en hög dynamik på arbetsmarknad och inom entreprenörskap.

Så trots att Ericsson har en tuff rival i främst Huawei, kan Ericssonbolagen med sina starka positioner i Lund också dra nytta av etableringen. Den exakta utvecklingen får vi nu följa, men bara vetskapen om att utmanare är på väg hit för att röra om i grytan kan sätta igång viktigt nytänkande.

Kort sagt: Ingen vet vilken betydelse telekomjättarna Huaweis och Qualcomms etablering i Lund kommer att få på sikt. Men satsningarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.